Spar 70-250 kroner pr. hektar på udsæd

Der er penge at spare, hvis man bruger hjemmeavlet udsæd af vårbyg. Men der er også risiko for tab ved manglende omhyggelighed.

I vårbyg kan man med den nuværende kornpris spare 70-250 kroner pr. hektar ved brug af hjemmeavlet udsæd - og ved brug af en udsædsmængde på 150 kg pr. hektar. Tabet kan dog hurtigt blive større, hvis man sår byg med en ringe spireevne, eller hvis der er ukrudtsfrø i udsæden,« siger Lars Bonde Eriksen, landskonsulent hos Seges.

Han understreger, at man ved brug af hjemmeavlet udsæd ikke kan få erstatning, hvis udsæden ikke lever op til kravene. Det har man mulighed for, hvis man bruger indkøbt certificeret såsæd.

Tjek kvaliteten

»Brug af egen udsæd skal planlægges i god tid. Og generelt bør egen udsæd være høstet på arealer med et højt udbytte. Det sikrer store kerner, som generelt giver størst sikkerhed for et højt udbytte,« siger Lars Bonde Eriksen.

Prisen på certificeret såsæd varierer fra cirka 250 til 330 kroner pr. hkg afhængig af sort og mængde.

Ved brug af egen udsæd af foderbyg kan værdien af udsæden sættes til 100 kroner pr. hkg. Hertil skal lægges 30-40 kroner pr. hektar i forædlerafgift, afhængig af sorten. Omkostningerne til rensning og bejdsning varierer, men ligger på 45-80 kroner pr. hkg. Hvis der ikke er behov for at bejdse udsæden, kan der spares cirka 20 kroner pr. hkg. Lars Bonde Eriksen mener ikke, bejdsning skal udelades, medmindre der foreligger en analyse, der viser ubetydelige angreb af udsædsbårne sygdomme.

Faktaboks

Egen udsæd

  • Ved brug af hjemmeavlet udsæd skal der betales forædlerafgift til sortsejeren.
  • Pris: 30-40 kroner pr. hektar, afhængig af sort.
  • Indberet til www.sortsejere.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.