»Vi ser nu en massakre på mælkeproducenter«

Der er brug for handling nu, hvor alle mælkeproducenterne allerede har effektiviseret og sparet overalt, hvor de kan, siger bekymret mælkeproducent-formand.

Jeg glæder mig især til at høre, hvordan Peder Philipp har udnyttet muligheden for at komme med input til EU om, hvordan vi får styr på mælkemarkedet. Muligheden for indflydelse har jo aldrig været bedre end nu, hvor vi ikke kun har en landbrugsvenlig og lyttende regering, men også et EU som nu har indset, at mælkemarkedet er helt ude af kontrol og derfor frem til 25. februar har efterspurgt input fra de nationale regeringer til at løse problemet.«

Sådan lyder det fra Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen af danske mælkeproducenter (LDM), om forventningerne til Kvæg-formandens beretning på årets Kvægkongres mandag-tirsdag i næste uge i Herning.

Han lægger ikke skjul på, at situationen er særdeles alvorlig, og at en række mælkeproducenter nu må forlade erhvervet som følge af et helt ureguleret mælkemarkeds rekordlave priser samt i Danmark blandt andet også stigende bidragssatser på realkreditlån.

Rammer alle

»Det, vi ser nu, er jo ikke, at kun de ringeste producenter er pressede og forlader erhvervet. Hvis du har nogenlunde styr på bedriften, så har du på nuværende tidspunkt allerede trukket i alle relevante håndtag. Alle har underskud og graver sig dybere ned i et hul lige nu, og det er jo ikke gangbart. Vi ser nu en massakre på mælkeproducenterne, for omkostningsjagt på 20-30-40 øre pr. kg mælk batter kun de få steder, hvor omkostningerne lå for højt,« påpeger han.

Derfor ser han det nu som glædeligt, at EU omsider kigger på konkrete løsningsforslag efter at have tøvet smertefuldt længe.

Differentieret pris

»Lad os nu prøve at forestille os, at Arla eller en anden virksomhed ejede alle køer i Danmark. Mon så ikke ejeren ud fra en rent virksomhedsmæssig betragtning ville gøre noget ved situationen lige nu, hvor den første og den sidste liter mælk jo slet ikke har samme værdi for mejerierne,« spørger han.

Som reguleringsmekanisme ser han primært en ophørsstøtte som en mulighed, og hvis ikke det er gangbart, kan en differentieret pris være en mulighed. Det er nemlig kun i EU, at mælkeproduktionen stiger for alvor i øjeblikket. Dermed er det også i EU, at løsningen skal findes.

Alternativet til regulering er ifølge LDM at tilpasse den danske produktionspris til udlandets omkostningsniveau.

Faktaboks

LDM

  • Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er en uafhængig interesseorganisation med ca. 1.600 mælkeproducenter som medlemmer - svarende til halvdelen af alle danske mælkeproducenter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle