Sådan får du lov til at regulere bestanden af bramgæs

Du skal have forsøgt alt andet, før du får lov til at trække geværet frem.

Det kan faktisk godt lade sig gøre at få tilladelse til at regulere bramgæs.

Der er bare en række forhold, der skal være opfyldt først. Eller rettere sagt: Man skal først have afprøvet alle andre muligheder - fugleskræmsler, kørt mellem dem eller forsøgt at jage dem væk eller sat gaskanoner op, fortæller Jonas Kjær Jensen, vildt- og naturrådgiver i Jysk Landbrugsrådgivning.

Han afviser ikke fugleskræmsler som et effektivt middel.

»Men det er et problem, at fuglene vænner sig til fugleskræmslerne. De bedste resultater får man med hylere - oppustelige fugleskræmsler, der afgiver lyde, når de bliver pustet op,« er det hans erfaring.

Hvis man vil have lov til at regulere gæssene, skal man have tilladelse af Naturstyrelsen. Bramgæssene er nemlig totalfredede.

Gør det effektivt

»Når man regulerer for at skræmme gæssene væk, skal man især de første gange gøre det meget effektivt,« lyder Jonas Kjær Jensens råd.

»Det kan være en god ting at skyde på gæssene med riffel, mens de sidder på jorden ved afværgemidlerne. Bagefter vil de være mere forsigtige og sværere at komme tæt på. Så kan det være, at man skal skyde på dem med haglgevær, når de kommer ind over området. Det giver tit et rigtig godt resultat.«

Bestanden er stadig stor

Uanset om man skyder en hel del gæs, vil det ikke påvirke bestanden, påpeger Jonas Kjær Jensen.

»Selvom man skyder 100, er det intet i forhold til bestanden på 1,2 millioner,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle