Er ikke mærke-fanatiker, men vil have det jeg stoler på, og har det godt med

Anton Bokkers kunne have sparet 200.000 kroner, da han købte traktor. Men han valgte at købe dyrere for at få det, han kender og tror på.

Vi vidste fra starten, at vi ville have en traktor, der var lige lidt større end det behov, vi egentlig havde,« siger Anton Bokkers om sin store traktor.

Begrundelsen er enkel: Den magter flere opgaver, og bruger lidt mindre brændstof end en presset lidt mindre traktor.

Traktoren er en case CVX 230.

At det blev Special Edition-modellen, var dog en tilfældighed.

»Den var på lager, men lidt dyrere end standard-modellen. Vi sagde, at det ville vi ikke betale, og så fik vi den til en fornuftig pris,« fortsætter han.

At det i sidste ende blev enforholdsvis dyr traktor, er han dog godt klar over.

»Vi havde en anden på prøve, som vi kunne have fået 200.000 kroner billigere for stort set samme størrelse traktor. Men jeg vil have en traktor, som jeg ved, at jeg bliver glad for. Så passer man også bedre på den. Der er jo også noget, der hedder køreglæde og pålidelighed,« understreger Anton Bokkers.

Reelt stod valget for ham kun mellem Fendt og Case. Det endte altså med en Case.

I øvrigt var traktoren ikke det første, der blev købt ind. Det var nemlig en CO2-svejser, der er et vigtigt stykke værktøj i det nyindrettede værksted.

På gården bliver der nemlig lavet en hel del værkstedsarbejde.

Ny vogn, brugt mejetærsker

En ny kroghejsevogn har været en af de andre store beslutninger.

Den kostede 228.000 kroner plus de kasser, der skal sættes på. Endnu er der kun en høj og en lidt lavere kasse til vognen. Ønsket er, at der også kommer en flad kasse, der kan bruges til at transportere maskiner.

Ideen er at undgå vejtransport med store maskiner.

Mejetærskeren blev en brugt Axial Flow. Den laver et fremragende arbejde, men skærebordet er bredere end det originale. Det betyder, at mejetærskeren faktisk godt kan have problemer med at tygge sig hurtigt nok igennem kornmarken.

Lige nu indgår det i overvejelsen, om der skal indkøbes et andet skærebord, som kan tilpasses mejetærskeren - eller om den skal erstattes af en anden brugt mejetærsker.

Kreaturvogn der kan sænkes

Kreaturvognen med hæve-sænkebund vil nogle måske mene er den rene luksus.

Der var nemlig en kreaturvogn på gården i forvejen.

Men når man har store eng-arealer, hvor kvierne kan græsse om sommeren, er det en enorm bekvemmelighed at have hæve-sænkebund i kreaturvognen.

En stubharve af »ukendt polsk fabrikat« blev solgt, og en harve med spidstænder indkøbt.

På sigt overvejer Anton Bokkers at stoppe med at pløje noget af jorden - bortset fra den del, der bruges til majs.

Skårlægger og rive

Høvenderen er en helt ny Krone - 6 rotors liftophængt.

»Vi var ude efter en brugt Pöttinger, men vi fandt en overgemt Krone, som vi fik med 25 procent rabat. Det kunne vi ikke stå for,« smiler Anton. Den gamle høvender var næsten slidt i stykker - en lille JF 320.

Skårlæggeren er en Kverneland/Taarup 3132MT liftophængt. Den er fra 2012, og kun kørt en enkelt sæson inden vi købte den. Der var ingen såmaskine på gården, så vi fandt en okay fire meters Kongskilde med harve, stor pakvalse og slæbeskær.

Gårdens maskiner bliver ikke lånt ud. Men det er planen også at arbejde lidt for andre.

Her er de ting, Anton Bokkers bestemte at købe:

Traktoren

Er en CaseIH CVX 230 Platinum Edition. Købt lidt større end der aktuelt er brug for. Men planer om evt. pløjefri dyrkning, og ønsket om ikke at skulle ud i at chiptune på sigt, gjorde at valget faldt på en lidt stærkere udgave.

Mejetærskeren

Er CaseIH Axial Flow 1660E købt brugt med 18 fods 1030 skærebord. Skærebordet er lidt for stort i forhold til tærskerens kapacitet og der overvejes om hele maskinen skal skiftes, eller om man nøjes med et andet skærebord.

Kreaturvognen

Har hæve- sænkebund og er ny. Begrundelsen for købet er enge, der om sommeren afgræsses med kvier. Engene ligger forholdsvist langt fra gården.

Skårlæggeren

Er en splinterny Krone, der blev købt i stedet for den brugte Pöttinger, Anton Bokkers var på udkig efter. Maskinen var overgemt og derfor nedsat med 25 procent.

Kroghejsevogn

er af mærket Metaltech HCV170. Der er to kasser til vognen, men der skal indkøbes flere. Problemet lige nu er, at de koster i omegnen af 30.000 kroner stykket.

Såmaskinen

Er en Kongskilde fire meter såmaskine. Det betyder, at al jord kan sås til i ét hak, hvis man kører lang tid i træk.

Faktaboks

Baggrunden

  • Anton Bokkers er Agrarøkonom og Michelle uddannet virksomhedsleder. Alle økonomiske dispositioner foretaget i samråd med både bank og økonomirådgiver ved landbrugscentret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle