Endelig: Ticans fremtid på plads - Tönnies-opkøb godkendt

Tican bliver en del af den tyske Tönnies-koncern. Det står klart, efter at EU-kommissionen i dag har nikket ja til de to slagteriselskabers ansøgning om at fusionere.

Dermed er Thisted-slagteriet nu fortid som andelsselskab efter 88 års historie og ejerskabet bliver nu lagt i hænderne på tyske Clemens Tönnies, der dermed igen udvider sin stærkt ekspanderende koncern.

Helt farvel til Tican Amba bliver det dog ikke. Slagteriet er nemlig opdelt i et andelsselskab og et A/S-driftsselskab, og det er kun sidstnævnte, der sælges. De 277 andelshavere skal derimod fortsat være andelshavere i Tican amba, der formelt kommer til at stå for leveringen af grise til Tönnies. Det betyder også, at svineproducenterne fortsat vil være bundet af deres to-årige opsigelsesvarsel, før de kan levere andetsteds.

Med godkendelsen er der nu langt om længe udsigt til, at andelshaverne kan få deres efterbetaling for regnskabsåret 14/15, som ellers normalt ville være blevet udbetalt kort efter regnskabsårets afslutning ved udgangen af oktober. Derudover kan de 277 andelshavere kan også se frem til at få udbetalt deres indestående på a-konti, samt et provenu i omegnen af 150 mio. kr. Hvordan det sidste beløb skal fordeles og over hvor lang tid, skal andelshaverne stemme om ved den ordinære generalforsamling, der finder sted på mandag eftermiddag, efter at have været udskudt i flere måneder til afgørelsen på fusionen forelå.

Lang ventetid på fusion

Afgørelsen fra EU-myndighederne kom stort set præcist et år efter, at Danish Crown og Tican meldte ud, at man ville fusionere de to andelsslagterier. Men efter mere end ni måneders ventetid besluttede Danish Crown ved slutningen af oktober at trække sin ansøgning hos myndighederne om fusionen, da man ikke mente, at det var realistisk at få en godkendelse. På dette tidspunkt havde Tican ligget i sonderinger og forhandlinger om fusion i mere end halvandet år.

Samme dag som Danish Crown offentliggjorde, at fusionen ville falde, annoncerede Tican, at man havde fundet en ny partner i tyske Tönnies. En lynaftale var på under en uge kommet i stand med Danish Crowns store konkurrent - og Tican havde dermed trukket en ægte kanin op af hatten.

 

Sammenlægning med SB Pork

Den nuværende direktør i Tican, Ove Thejls er af den tyske slagterikonge blevet ansat til at drive Tican videre under det nye ejerskab.

På generalforsamlingen lige op til nytår fortalte Clemens Tönnies andelshaverne, at han har planer om at investere op mod 100 mio. kr. i Thisted. Men også, at slagteriet i Brørup, SB Pork, skal lægges ind under samme paraply som Tican i Danmark.

»Der skal ske en optimering mellem Thisted og Brørup, så kapaciteten bruges bedst muligt. Og på længere sigt vil vi gerne have flere grise,« fortæller Ove Thejls om planerne, som de indtil videre ser ud.

Derudover skal der kigges på, hvilke besparelser, der kan ske ved at lægge Ticans aktiviteter i England og Polen sammen med Tönnies.

På fem produktionssteder i Danmark, England og Polen har Tican A/S i dag en produktionskapacitet på omkring to millioner svin om året og beskæftiger ca. 2.300 medarbejdere. I regnskabsåret 2013/2014 havde Tican A/S en omsætning på 5,2 mia. kr.

Fusionen har formelt virkning fra 1. oktober 2015.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle