Kjartan Poulsen: 500 mio. euro er klattet væk

Kvægkongressen: Mælkeproducent-formand kræver handling nu, inden bunden ryger helt ud af den europæiske mælkeproduktion.

Når Kvægkongressen går i gang i Herning i dag, mandag, vil mælkeproducentformand Kjartan Poulsen lytte godt efter i beretningen efter løsninger på den udfordring, at den stigende mælkeproduktion i EU har medført rekordlave afregningspriser til producenterne.

»Jeg glæder mig især til at høre, hvordan Peder Philipp har udnyttet muligheden for at komme med input til EU om, hvordan vi får styr på mælkemarkedet. Muligheden for indflydelse har jo aldrig været bedre end nu, hvor vi ikke kun har en landbrugsvenlig og lyttende regering, men også et EU, som langt om længe har indset, at mælkemarkedet er helt ude af kontrol og derfor frem til 25. februar har efterspurgt input fra de nationale regeringer til at løse problemet,« siger formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM).

Han peger derfor på enten en ophørsordning eller en differentieret pris på mælk, så afregningen på ekstra mælk bedre afspejler, hvad den kan sælges til på et presset marked.

»De 500 mio. euro, som blev bevilget af EU til at støtte mælkeproducenterne, er dels ikke kommet til udbetaling nu, dels risikerer de at blive klattet væk. De kunne have været brugt meget klogere på f.eks. at etablere en ophørsstøtte,« påpeger han.

Størstedelen af de 83 mio. kr., som EU giver til de danske bønder, skal gå til mælkeproducenterne, fordi de er hårdest ramt af krisen, besluttede miljø- og fødevareministeren i januar. På anmodning fra Landbrug & Fødevarer har ministeren dog bestemt, at også de øvrige husdyrproducenter - svin, får, geder, kødkvæg - får del i konvolutten. Det sker ved, at husdyrproducenter i 2016 slipper for at betale afgift til dyrevelfærdskontrol i 2016. Det er på cirka 20 mio. kr., som tages fra konvolutten på 83 mio. kr.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.