Misforståelser om reduceret jordbearbejdning

I den seneste tid har der været artikler i LandbrugsAvisen om pløjefri dyrkning og effekten på kulstof i jorden. Desværre er der opstået nogle misforståelser. Vi vil derfor gerne præcisere, hvad forskningen viser.

Mindre jordbearbejdning vil, alt andet lige, mindske omsætningen af organisk stof i jorden.

Imidlertid har både danske og udenlandske undersøgelser i realistiske markforsøg vist, at effekten er lille, når man ser på jorden som helhed.

Omvendt er det klart, at indholdet af organisk stof øges i det øverste jordlag. Dette er gavnligt på mange måder. Men det sker altså på bekostning af jordlaget lige under.

Den minimale netto-effekt var baggrunden for, at der i et indlæg på Planteavlskongres 2016 blev argumenteret for at neddrosle forventningerne til reduceret jordbearbejdning som middel til at påvirke drivhuseffekten. Det er dog ikke ensbetydende med, at effekten er ikke-eksisterende. Imidlertid kunne man i LandbrugsAvisen 19. februar 2016 læse en artikel med overskriften ”Forskere: Ingen beviser for at pløjefrit øger kulstof i jorden”.

Artiklen var en opfølgning på en artikel i LandbrugsAvisens Nyhedsbrev (21. januar) med samme vinkling: ”Forsker går imod pløjefrit klima-argument”. Denne artikel var en direkte følge af et indlæg på Plantekongressen 2016, men overskriften er ikke i overensstemmelse med det, der blev sagt på Plantekongressen, eller det man kan læse i det skriftlige resumé.

Den uheldige vinkling af overskrifterne er ærgerlig, da pointen ved Plantekongressen ikke var den, der angives, men derimod at kulstof-effekten af reduceret jordbearbejdning har været overdrevet. Men det er som sagt ikke ensbetydende med, at effekten er ikke-eksisterende.

Forvirring om begreber

Misforståelserne bunder måske i uklarhed med hensyn til betydningen af begreber som ”reduceret” eller ”minimal” jordbearbejdning og ”conservation agriculture”.

Ved reduceret jordbearbejdning (som er en form for pløjefri dyrkning) bearbejdes jorden mindre end ved pløjning. I sin yderste konsekvens sås frøene blot i en rille i ubearbejdet jord.

Reduceret jordbearbejdning indgår tillige med flere andre elementer i conservation agriculture, nemlig permanent jorddække via planterester (for eksempel halm) og efterafgrøder samt alsidige sædskifter. Indlægget på Plantekongressen drejede sig om effekten af selve det at undlade jordbearbejdning.

Når kulstofeffekten af reduceret jordbearbejdning i sig selv ikke har stor betydning, vil en stigning i kulstofindholdet ved overgang til conservation agriculture først og fremmest skyldes, at der tilføres organisk stof i form af halm og efterafgrøder. Det vil sige en virkning, som også kan opnås i pløjede systemer.

Faktaboks

Yderligere information

  • Plantekongres 2016, session 42, ’Kvælstofdynamik og kulstoflagring’. Det skriftlige resumé kan findes på plantekongressens hjemmeside. 
  • Oversigten over Landsforsøgene 2009, side 264-266.
  • Oversigten over Landsforsøgene 2011, side 253-255.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.