Landbrugspakken alene redder os ikke

Henrik Kildegaard, bestyrelsesmedlem i Centrovice, tror ikke, bedre rammevilkår alene redder dansk svineproduktion.

Krisen i dansk landbrug er dyb og omfattende. Den kan ikke fikses med 16 punkter i en landbrugspakke.

»Landbrugspakken er bestemt et skridt i den rigtige retning, men i bedste fald svarer den til en stigning i noteringen på 50 øre,« sagde Henrik Kildegaard.

Det grundliggende problem er, at landbrugets priser stort set ikke er steget de sidste 30 år. Derimod har landbruget holdt sig kørende gennem prisstigninger på jorden. Og siden jorden begyndte at falde, og krisen er kommet til landbruget sammen med finanskrisen.

»Selvom fødevarerne steg kortvarigt omkring 2012, var det langt fra nok. Er tiden inde til, at vi skal finde en ny retning for vores erhverv?« spurgte han.

I dag er fødevarepriserne igen tilbage på udgangspunktet.

Han mente, at forædlingen af råvarerne og andre afsætningskanaler kunne være en del af løsningen og pegede på, at økologerne får så høj en afregning, som de gør for tiden.

»Økologerne er endda ikke ved vejs ende med forædling af deres produkter. Alligevel har de allerede i dag 7-8 kr. tilbage, når de har dækket deres omkostninger,« sagde Henrik Kildegaard.

Han vil gerne lægge op til en debat omkring svineproduktionens fremtid:

»Som det er nu, er dansk svineproduktion havnet alt for langt nede på værdikæden, hvor vi ikke kan få dækket vores omkostninger.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle