Rådgivning: Planteavl og økonomi betaler

Rådgivningen er endt i den situation, at kun områder med lovbestemte opgaver bærer sig selv økonomisk.

Rådgivningen i kvæg og svin går i bedste fald i nul, mens det paradoksalt nok er områderne med lovbestemte opgaver, nemlig økonomi og planteavl, der betaler hele gildet. Med resten er det op ad bakke.«

Sådan forklarer formanden for LandboNord, Niels Vestergaard Salling, i kort form de økonomiske realiteter for det nordjyske rådgivningsselskab, der for nylig offentliggjorte et rekordresultat for 2015 på 11,5 mio. kr., hvoraf 9 mio. returneres til medlemmerne.

LandboNord Kvæg og Svin har en robust størrelse på henholdsvis 15 og 13 ansatte, men alligevel ser formanden de faglige afdelinger som sårbare - ikke mindst i en krisetid, hvor der er risiko for, at et antal kunder vælger den faglige rådgivning fra.

Kun første step

»Jeg er enig med ledelsen i LMO om, at vi på kvæg og svin burde ned på højst fire-fem regionale enheder i rådgivningen, men det er kun første step,« siger Niels Vestergaard Salling.

»På længere sigt mener jeg, at den politiske side skal med for at få ro på bagsmækken og råd til de større enheder, som jeg anser for nødvendige. Det er ikke i modstrid med at bevare mindre enheder ude omkring - det er derimod en forudsætning for at have råd til at stå stærkt lokalt.«

I 2014 var LandboNord og Svinerådgivning Vest tæt på at etablere et kæmpestort Svinerådgivning Danmark. Selv om planen blev droppet, var det stadigvæk en god ide set med faglige øjne, mener Niels Vestergaard Salling.

»Der er de 30 rådgivere, og stemningen i gruppen var fantastisk. Det strømmede til med interesserede, og årsagen til, at det faldt, skal ikke søges blandt de ansatte men hos de folkevalgte.«

Tværfaglige teams

Større faglige enheder er dog ikke nødvendigvis lykken i sig selv. Hvis man mister tværfagligheden sammen med økonomi, planteavl og ledelse, kan de faglige gevinster være dyrt købt, mener man i LandboSyd, hvor rådgiverne inden for kvæg og svin sidder i teams sammen med de øvrige faggrupper.

»Jeg mener ikke, at 20 kvægfolk i deres eget hjørne er det optimale, når kundens bundlinje er det vigtigste hensyn. Der hører mange andre input med,« siger rådgivningschef Anders Andersen.

»Men økonomien i kvæg og svin skal naturligvis være i balance, ellers har de ingen berettigelse.«

Hvis et Region Syd Kvæg eller Svin skulle blive foreslået, vil LandboSyd spille positivt med.

»Men vi vil fastholde, at vi kun får en succesfuld virksomhed, hvis tingene sker i sammenhæng med den øvrige rådgivning,« siger rådgivningschefen.

Serviceeftersyn på vej

Alle kan se frem til en tid, hvor rådgivningens struktur bliver et varmt emne. Landbrug & Fødevarer har således iværksat et serviceeftersyn af hele rådgivningssystemet, herunder Seges, med det formål at tænke nye samarbejdsformer samt at fremtidssikre rådgivningen.

»Det er nødvendigt at se langt frem og nøje på, hvad den enkelte landmand har behov for,« siger formand for L&F Kvæg Peder Philipp.

Faktaboks

Behov for færre enheder på kvæg og svin

  • »4-5 regionale enheder som det ideelle«. Sådan lød visionen for fremtidens rådgivning inden for kvæg og svin i LandbrugsAvisen i sidste uge fra formanden for LMO, Nis Hjort, og adm. direktør Jan Winther. De foreslår en ny stærkere struktur for at ændre på den nuværende situation, nemlig at der i rådgivningsselskaberne bæres penge over i den faglige rådgivning fra de øvrige områder. De slår samtidig fast, at kun en økonomisk bæredygtig rådgivning har mulighed for at udvikle det faglige miljø på længere sigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle