Vi skal ikke grave grøfter

Formanden for Herning-Ikast Landboforening opfordrede medlemmerne til at være stolte af deres erhverv

Formanden for Herning-Ikast Landboforening, Karsten Willumsen, kastede sig ud i tegningens kunst på foreningens generalforsamling på Heden & Fjorden onsdag 2. marts.

Han ønskede at illustrere skellet mellem de yderste fløje i landbruget og de tilsvarende fløje, der udelukkende har miljø på dagsordenen.

»I 1960 boede eller arbejdede omkring 25 procent af befolkningen på landet, andre 25 procent var i direkte kontakt med landbruget og yderligere 25 procent, der var flyttet fra landet til byerne,« sagde Karsten Willumsen.

I dag er tallene helt anderledes. Således er der i dag kun 1,5 procent, der arbejder i primærlandbruget.

»Det betyder jo, at tiden, hvor vi kunne stemme ting igennem, er langt forbi, fordi flertallet skal skabes blandt folk, der ikke har kendskab til landbrug,« sagde Karsten Willumsen.

For når fløjene bliver skarpe i deres holdninger, ryger nuancerne. Det betyder, at de mennesker, der ikke kan eller vil forstå detaljer og fakta, ryger med på de mere følelsesladede holdninger.

Han citerede kommunikationsrådgiverne Susanne Hegelund og Peter Mose for, at de sidste ugers mediestorm har skadet landbrugets image, at ”et presset erhverv har meldt sig ud af nutids-Danmark – sideløbende med, at en meget fordelagtig landbrugsaftale ironisk nok blev vedtaget.”

»Det er nu, de mere moderate historier skal på banen, for midt i mediestormen kommer man ikke igennem i medierne,« sagde formanden.

»Vi er helt afhængige af det indtryk, vi efterlader. Det er ikke, hvad vi siger, men hvad der bliver hørt. Hvis danskerne vil høre noget andet, end det de hører, fungerer deres ører ikke,« sagde Karsten Willumsen.

Han opfordrede derfor også landmændene til at åbne deres døre for interesserede og bakke op om den kommunikationsstrategi, der blev lagt i L&F for fem år siden, som helt præcis har skabt det politiske rum til landbrugspakken. »Når vi fortæller historier om alt det fantastiske, vi kan omkring dyrevelfærd og miljø, som interesserer danskerne, så bliver danskerne mere positive over for vores erhverv. Vi vil også miljø, men gerne på en måde så vi kan skabe arbejdspladser og eksportindtægter,« sagde Karsten Willumsen.

»Det er den måde, vi kan tale os ind i danskernes hjerter på,« sagde han. »Vi er nødt til at forbedre vores image, ellers kan vi ende i den situation, at landbruget bliver trynet, fordi ingen politiker vil ses ved siden af en landmand.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle