Svinepest lagde farm øde: Nu speeder Idavang op igen

Lars Christiansen glæder sig til at få staldene fyldt igen.

Glæden lader sig ikke skjule. Hans øjne stråler, mens de screener svinene i stalden.

De er måske lidt til den tunge side, svinene, men vigtigst: De er slagteklar.

»Hold da op. Jeg skal vist have gjort en udleveringsrampe klar,« udbryder Lars Christiansen spontant.

Vi står på en af Idavangs farme i Litauen, i Rupinskai blot 40 km fra grænsen til Hviderusland.

Som produktionsdirektør med ansvar for både produktion, vedligehold, miljøforhold og knap 350 ansatte på Idavangs 12 litauiske farme har Lars Christiansen normalt styr på hver eneste detalje. Desuden han ansvar for kontraktproduktion af slagtesvin på 19 landbrug i Polen og ét i Litauen med i alt cirka 23.000 stipladser.

Men farmen her er noget særligt. Ikke meget er, som det plejer.

Staldene til 20.000 svin har stort set stået tomme i halvandet år. Og dét selvom den moderniserede russerfarm var særdeles velfungerende med et gennemsnit på 2,95 fe pr. kg tilvækst, 31,5 smågrise pr. årsso og en faringsprocent på 93.

Men hele besætningen måtte slås ned forrige sommer, efter den - som den første kommercielle farm i EU - blev ramt af den frygtede og smitsomme sygdom, afrikansk svinepest. Siden fulgte grundig desinfektion og lang karantæne.

Først for et halvt år siden kom der svin ind igen. Ikke mange, bare nogle få hundrede. For at have liv i staldene, og for at se hvordan svinede trivedes.

Men nu træder Lars og Idavang igen speederen i bund. Den fulde kapacitet skal nås, og gerne så hurtigt som muligt.

»Vi har netop fået at vide, at den sidste restriktion efter svinepesten er blevet ophævet. Det var kravet om, at slagtesvin fra den smittezone, vi lå i, skulle slagtes på specielt udvalgte slagterier i Litauen uden mulighed for eksport af kødet,« fortæller Lars Christiansen.

Slagterier sænkede pris

Og netop den restriktion har været en stopklods for at genoptage produktionen på farmen i Rupinskai. For slagterierne udnyttede restriktionen til at sænke kiloprisen med 10 eurocent. Med den i forvejen lave svinepris var det nok til, at produktionen ikke var rentabel.

Nu er det planen, at anlægget skal bruges til at fede syv kgs-grise op til slagtning. Før svinepesten lagde farmen øde, var den indrettet til 1.500 søer, og produktionen bestod i 35.000 slagtesvin og 5.000 grise på 30 kg.

I den nærmeste fremtid skal alt inventar i sostaldene derfor fjernes - men ikke smides ud. For som Lars siger, så gælder det om at være parat til omstilling, hvis de økonomiske forhold skulle ændre sig.

Grisene til Rupinskai-farmen skal leveres fra en af Idavangs andre farme i Litauen. De foregående uger er der derfor hver uge ankommet 400 grise på 30 kg til farmen. Lige nu kommer der 1.100 syv kgs-grise hver anden uge, og om få uger speedes op til 1.100 syv kgs grise hver uge.

»Det har været trist at se en ellers så velfungerende farm ligge stille så længe. Det bliver rigtig dejligt at få grise i staldene og komme i gang igen,« siger Lars Christiansen, der er begyndt at se sig om efter nyt personale til farmen.

11 til at passe 55.000 svin

»Vi måtte fyre de fleste af de 30 ansatte, vi havde, da farmen blev ramt af afrikansk svinepest. Med den ændrede produktion reducerer vi i antallet, da mine beregninger viser, at vi kun får brug for 16 ansatte til at producere de 55.000 slagtesvin fra 30 kg,« siger Lars Christiansen. Af de 16 ansatte skal de 11 skal passe svinene og de øvrige fem skal vedligeholde bygninger m.m.

Med 55.000 slagtesvin fra farmen i Rupinskai runder Idavangs årlige produktion på egne staldanlæg i Litauen 340.000 slagtesvin. Dertil kommer yderligere i alt 100.000 slagtesvin i kontraktproduktion hos en litauisk og 19 polske landmænd.

Faktaboks

Idavang Litauen

  • Søer: 15.000
  • Slagtesvin: 440.000
  • Smågrise pr. årsso: 31,7
  • Fe pr. kg tilvækst: 2,90

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle