Ny type skovplanter på markedet

Dækrodsplanternes børnesygdomme er ved at være udryddet.

Af Per Hilbert, Skovdyrkerne

Det er ved at være plantesæson. I alle årene har vi i Danmark brugt barrodsplanter i skovene. Altså planter som leveres uden rodklump eller jord. Dem er vore planteskoler gode til at producere, dem kender vi og ved, hvordan skal behandles. De kan produceres i alle træarter. Og de klarer typisk konkurrencen med ukrudtet godt.

Men de har også ulemper. Først og fremmest prisen, som skyldes den lange produktionstid. Også plantningen er ret dyr. Og hvis de ikke bliver plantet omhyggeligt, kan de give træerne et ensidigt rodnet, som de må leve med resten af livet.

I Sverige består en meget stor andel af planteproduktionen derimod af dækrodsplanter. Altså planter, der har en lille klump med af stenuld, spagnum eller lign. Produceret i stordrift i kæmpe drivhuse.

De kan produceres på relativt kort tid, de er normalt billigere, og især er plantningen i skoven billigere, idet den normalt foregår med et planterør, hvor plantøren har en god arbejdsstilling, og hvor produktiviteten er høj. Desuden kan de plantes uden for de traditionelle plantesæsoner.

I Danmark har en gruppe fagfolk allerede for 10 år siden anbefalet, at man kiggede mere på dækrodsplanterne. Heller ikke disse har dog været problemfri. Da de blev produceret i plastikcontainere, fik også de for dårlige rodsystemer. Og især havde de ofte ganske små planter problemer med at klare sig over for ukrudtet, snudebillerne og vildtet. Så succes’en har ikke været ubetinget.

Luftbeskæring

Men nu synes man at være kommet over de fleste af dækrodsplanternes børnesygdomme. Det kom frem på en konference på Skovskolen i denne uge. Der arbejdes med luftbeskæring, hvor der sås i et porøst materiale, for eksempel spagnum, men uden den traditionelle urtepotte af plastik. Når rødderne vokser, vil de stoppe, når de nærmer sig klumpens periferi, og de gror ikke rundt langs kanten som i plastikpotten. I stedet dannes nye rødder indefra, og man får en plante med en fin rodstruktur.

Hvis den kan fastholdes ved udplantningen, har det kommende træ gode chancer for at udvikle en stærk alsidig rod, som gør træet stabilt i storm.

Flere typer og størrelser

Hvis du vil prøve dem her i foråret, så vær opmærksom på, at der er flere typer og flere størrelser. Jo mindre, jo billigere. Men de små må man kun vælge, hvor man har rigtig godt styr på ukrudtet.

For alle dækrodsplanter gælder det, at det forudgående jordarbejde skal være meget omhyggeligt. På det seneste er udviklet en teknik med borede huller – et system som er ideelt til denne type planter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle