Ny staldstøtte bliver nemmere at søge

15 procent er øremærket slagtekalveproducenter, og den økonomiske effekt til prioriteringen af projekterne kan nu aflæses med det samme under ansøgningsarbejdet.

Jeg er rimelig fortrøstningsfuld.«

Sådan lød det fra en af de deltagende konsulenter, da NaturErhvervstyrelsen (NAER) holdt det sidste af fire præsentationsmøder hos Gefion for en god håndfuld mælke- og slagtekalveproducenter samt konsulenter om den nye runde af ’staldstøtte’ til nye kvægstalde, tilbygninger og renoveringer.

Høringsrunden er netop afsluttet, og der åbnes for ansøgninger 7. april med sidste ansøgningsfrist 24. maj.

Selv om første runde i 2015 udløste tilskud for i alt 243 millioner kroner, mødte ordningen også hård kritik på en række punkter.

NAER har lyttet, og anden runde er justeret og tilpasset for at gøre ordningen mere gennemskuelig og retfærdig,

Som noget nyt er der nu øremærket 15 procent af de 93 millioner kroner til nybygninger, tilbygninger og renoveringer i det konventionelle kvægbrug til slagtekalveproducenter. Derudover er der afsat 15 millioner kroner til økologerne, og søges der om mere, vil øko-ansøgningerne ryge over i de konventionelle puljer og blive prioriteret på lige fod med dem.

Der kan maksimalt opnås syv point for miljøgodkendelse, byggetilladelse og finasieringserklæring fra et pengeinstitut. Derefter prioriteres fra toppen og ned ud fra den økonomiske effekt, som NAER beregner ud fra de indtastede forudsætninger, og som vil kunne aflæses direkte under ansøgningsarbejdet og dermed tilpasses, blandt andet ved at nedskrive de faste priser til maksimalt 60 procent.

Strategiske overvejelser

Denne mulighed er valgt i anden runde, fordi de ufravigeligt faste priser gav kritik i første runde, idet en række konsulenter og mælkeproducenter vurderede, at de reelt kunne bygge billigere. Det får de så mulighed for nu - og opnår samtidig alt andet lige en højere økonomisk effekt.

Blandt de tilstedeværende konsulenter var der enighed om, at støtteordningen nu er blevet mere gennemskuelig og retfærdig. Men de var delte i deres vurdering af, hvor mange ansøgninger der kommer.

Enkelte skønnede, at der med første runde er støttet en god del af byggeplanerne i kvægbruget. Flertallet forventede mange ansøgninger og dermed behov for i en eller anden grad at tænke strategisk i ansøgningen ved at benytte muligheden for at nedskrive nypriserne for at øge den økonomiske effekt for at opnå støtte ud fra devisen om, at mindre end 20 procent støtte fortsat er bedre en nul støtte.

Faktaboks

Ansøgningsfrist

  • Kampen om millionerne går i gang 7. april og slutter 24. maj.
  • 75 % af ansøgerne vil have fået besked sidst i august
  • Derefter er der to år til at afslutte projektet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.