Bladgødning toptuner afgrøderne

Flydende bladgødninger kan øge indholdet af protein i afgrøderne. Vær dog opmærksom på risikoen for svidning.

Risikoen for svidning af afgrøden afholder flere fra at bruge flydende bladgødninger. Det behøver man dog ifølge producenten bag Flex Fertilizer System ikke være bange for. Den flydende gødning er nemlig formuleret ved hjælp af kompleksforbindelser, som sikrer en hurtig optagelse i planten. Samtidig er risikoen for svidning er minimal, hvis man bruger for meget N ved bladgødskningen.

»Vores flydende gødninger er hurtigt virkende, når de sprøjtes ud på afgrødens blade. Det giver en høj udnyttelse af kvælstoffet og er særlig interessant, hvis man ønsker at øge proteinindholdet i afgrøden - eller hvis man som sidste år ønsker at booste en skrantende majsafgrøde,« siger Peder Beiskær fra Flex Fertilizer System.

Øger indholdet af protein

Et af de firmaer, som anbefaler gødningerne fra Flex Fertilizer System, er rådgivningsfirmaet BJ Agro. Firmaet ejer et fabriksanlæg i Holsted, som producerer gødningen og har erfaring med gødningen fra både græs, majs, kartofler samt til sengødskning af vinterhvede og vårbyg. Derudover er der flere landmænd, som til den kommende sæson vil sengødske raps ved afsluttende blomstring, da det i England har øget udbytterne i rapsen.

»Vi anbefaler, at man bruger 5-10 kg N pr. hektar ved bladgødskning med gødninger fra Flex Fertilizer System. Den bladgødning, vi sælger mest af, er en N18, som koster cirka 375 kroner for hundrede kilo. Det er dyrere end traditionel kvælstofgødning. Til gengæld har vi en lynhurtig optagelse og stort set hundrede procent udnyttelse af kvælstoffet. Og så er det let at sprøjte ud, for eksempel i blanding med planteværnsmidler,« siger Benny Jensen fra BJ Agro.

Faktaboks

Flydende gødning

  • Minimer risikoen for svidning ved at undgå udsprøjtning på stressede planter. 
  • Det vil sige ved tørke, stærkt solskin, før eller efter nattefrost samt efter pesticidbehandling. Gødningen skal udsprøjtes på tørre planter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle