Seges: Landbrugspakke øger værdi af landbrug med op til 40 mia. kr.

En gennemsnitlig heltidsbedrift får forbedret kapitalgrundlaget med to mio. kr. som følge af landbrugspakken, viser analyse fra Seges.

Det gavner ikke kun produktion og indtjening, når landmændene som følge af regeringens landbrugspakke får lov at gøde mere: Egenkapitalen bliver også styrket betragteligt og dermed får landmændene forbedret deres overlevelsesevne og kreditværdighed.

Nye beregninger fra Seges viser således, at værdien af landbrugsbedrifterne øges med mellem 20 og 40 mia. kr.

Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

Øger værdi med 20-40 mia. kr.

»Vores bedste skøn er, at effekten lander omkring 30 mia. Forudsætningerne for beregningerne er forbundet med en vis usikkerhed. Vi tør dog godt stå på mål for, at effekten bliver mellem 20 og 40 mia. kr.,« siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Seges.

12.000 ekstra pr. hektar

Tager man beregningerne ned på bedriftsniveau, svarer det ifølge Seges til en stigning på ca. 12.000 kr. i værdien af en hektar landbrugsjord.

En gennemsnitlig heltidsbedrift vil dermed få styrket kapitalgrundlaget med godt to mio. kr., lyder konklusionen fra Seges.

Det betyder i sidste ende, at færre landmænd tvinges til at opgive deres livsværk.

Arla vil have mere fedt og protein - ændrer afregning til koncepterKvæg 17. november · 10:08

Mere robuste bedrifter

»Der er behov for at få styrket både indtjening og egenkapital i landbruget, og det bidrager landbrugspakken til,« siger Klaus Kaiser.

»Dermed forbedres landmændenes robusthed. Set over en bred kam får flere nu mulighed for at blive på bedriften, og generelt bliver landmændene mere kreditværdige.«

Idéelt tidspunkt for pakke

Klaus Kaiser understreger samtidig, at timingen af landbrugspakken er ideel i forhold til landbruget.

»Markedet for handel med landbrugsejendomme er lidt skrøbeligt i disse år, men via effekten på ejendomspriserne bidrager landbrugspakken til at holde hånden under markedet.«

Ifølge Klaus Kaiser er det ikke kun landmændene, der får gavn af værdistigningen. Den giver også positivt udslag for pengeinstitutterne.

»Når landmændenes soliditet styrkes, smitter det af på bankerne, der får forbedret solvensen.«

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu