Landmand øver sig på bambus til pandaer i Zoo

Søren Ladefoged har specialiseret sig i bambus og dyrker nu særlige sorter til pandaer i Zoologisk Have.

Tre hektar bambus til to pandaer. Det er hvad der skal til, når Zoologisk Have i København næste år udvider besætningen. Og den sydsjællandske landmand og planteskoleejer, Søren Ladefoged, øver sig allerede i at dyrke bambus, så han kan levere frisk føde til de sultne bamser, der spiser op til 40 kg bambus om dagen. Og det bliver fast arbejde:

»Vi skal høste året rundt. Der er ikke noget med juleferie – så får de ingen mad,« siger han.

Foreløbig har han plantet tre hektar til med foderbambus. Alt i alt har han 25 hektar med bambus, men de øvrige hektar er tiltænkt haveejere.

Gror helt til

Bambusserne til pandafoder er specieller fodertyper.

»De har udløbere lige som kvik, og når vi har plantet dem, vil markerne gro helt til i bambus, så de bliver svære at slippe af med,« siger han.

Til gengæld behøver han kun at plante en gang, og når marken er groet til, klarer de selv at holde ukrudtet nede.

»Det skal gøres uden kemi, så vi skal ud at hakke som i gamle dage,« siger han.

Efter tre år er de 4-5 meter høje, og når man høster, skyder de selv på ny.

»De er meget frodige, og jeg tror også, de vil være gode til at producere biomasse, men det er der ingen, der har prøvet endnu,« siger han.

Høsten foregår med en kratrydder eller sidemonteret klipper, og foreløbig er der plantet tre forskellige sorter for at se, hvad pandaerne bedst kan lide.

I samarbejde med Zoologisk Have prøver han også at dyrke bambus i potter, der eventuelt skal gro i drivhus i marken. Tanken er at levere potterne og få dem igen, når bjørnene har spist stænglerne, så de kan vokse frem på ny.

For Søren Ladefoged er bambus ikke en ny afgrøde. Det er en niche, han har kørt med i 25 år, og mens de fleste andre planter kommer fra Holland, er Danmark ifølge Søren Ladefoged førende på bambus.

»Vi har solgt til hele Europa og er oppe på 300.000 planter om året i Europa,« siger han.

Zoo glad for dansk bambus

Administrerende direktør i Zoologisk Have Steffen Stræde glæder sig over, at han kan købe dansk bambus.

»Mange tror, at bambus dyrkes bedst i Sydfrankrig eller andre eksotiske steder. I virkeligheden vokser de mindst lige så godt i dansk jord og dansk klima. For os var det afgørende at finde en lokal leverandør, der kan sikre en fast og god leverance – og samtidig spare både os og miljøet for en lang transport,« siger han.

Faktaboks

Pandaer: 1.000 vildtlevende tilbage

  • Når Zoologisk Have i 2017 byder to store pandaer velkommen i et helt nyt anlæg, ligger der flere års forberedelser bag.
  • Blandt andet er der plantet tre hektar hos en landmand på Sydsjælland for at tilfredsstille pandaernes behov. 
  • Pandaen lever naturligt i 1.500-3.500 meters højde i de kinesiske tågeskove, og der er cirka 1.000 vildtlevende tilbage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle