Bulder og brag skræmmer fugle

Variation er nøgleordet, når fuglevildt skal skræmmes væk fra markerne.

Gæs, svaner og andet fuglevildt forvolder hvert år store skader på afgrøderne.

Fantasien fejler sjældent noget, når fortvivlede landmænd søger efter løsninger på problemet. Men nu er et nyt produkt kommet på markedet: En lille orange pistol med tre forskellige patroner. En grøn, som hvæser og flyver i zigzag, når den skydes af. En gul, som stryger 40 meter op i luften, mens den hviner som et heksehyl, samt en rød, der 40 meter oppe i luften giver et knald på 120 decibel. Bum.

Pistolen og de farverige skræmmeskud sælges af firmaet Topmark Trading, som gennem en årrække har solgt skræmmeskud til lufthavne over hele Skandinavien, men som nu også vil sælge skræmmeskud til landmænd.

Kræver våbentilladelse

»Det handler om variation. Fuglene vender sig lynhurtigt til et fugleskræmsel, eller maskiner som frembringer en bestemt lyd. Derfor er der god effekt af de tre forskellige patroner, som skræmmer fuglene på hver sin måde,« fortæller Martin Vonsild, indehaver af Topmark Trading.

Han tilføjer, at det kræver våbentilladelse, hvis man vil anskaffe sig en af de små orange pistoler, og at man skal have en bæretilladelse til sine ansatte, hvis de skal skyde med den. Alt sammen noget han sørger for bliver bragt i orden, hvis man bestiller en pistol hos Topmark Trading.

Enkel løsning

En af de landmænd, som har erfaring med skræmmeskuddene, er Lars Hansen fra Nakskov. Han dyrker 50 hektar, og han har især problemer med bramgæs og grågæs.

»Gæssene plejer at halvere udbyttet på seks-syv hektar af min vinterhvede. Jeg har prøvet at skræmme gæssene på mange forskellige måder, men siden begyndelsen af december har jeg kunnet holde gæssene fra mine marker ved at affyre i alt 100 skud med den lille orange pistol,« fortæller Lars Hansen.

På Fyn har Hans Sørensen også erfaringer med at skræmme svaner og bramgæs med de utraditionelle patroner.

»Svanerne har været rigtig hårde ved rapsen. Jeg har 20 hektar, der stort set er gnavet væk, og på de øvrige rapsmarker er de virkelig hårde ved rapsen, da de gnaver knopskuddene af. Men bramgæssene kan også være hårde ved vinterhveden,« fortæller Hans Sørensen.

Han dyrker 525 hektar ved Over Kærby, og har derfor marker tæt på Odense Fjord, som trækker mange fugle til.

»Jeg købte skræmmepistolen lige efter nytår og har brugt cirka 150 skud. Det er lettere at have pistolen med i bilen, end at have et jagtgevær med,« siger Hans Sørensen.

Han tilføjer, at han i en uge kørte ud til de hårdest ramte marker og affyrede skud to-tre gange dagligt i en uge. Og at det holdt svanerne væk i en måned.

»De skal skræmmes væk lige efter, at de er landet. Det koster mange mandetimer, og det kræver, at man er over dem hele tiden. Men det hjælper, og til sidst skulle jeg blot klappe, så lettede de. Og så holdt de sig væk i en måned,« siger Hans Sørensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.