Teknikken har givet opdrættet et løft

Erfaren servicekonsulent stopper efter 16 år og glæder sig over markant fremgang i kalvepasningen de seneste år.

Egentlig ville han helst have fortsat tre år mere.

Men i dag, fredag 1. april, går den 67-årige Ejner Tranberg på pension efter 16 år som servicekonsulent med speciale i sutteautomater hos Calvex. Et alvorligt trafikuheld for halvandet år siden har givet bøvl med ryggen, og derfor har han valgt at stoppe nu.

De 16 års virke falder sammen med en voldsom strukturtilpasning og teknologisk udvikling i kvægbruget, som han har oplevet på første hånd.

»Vi er gået fra 15.000-20.000 til godt 3.000 besætninger men et stort set uændret antal køer. Samtidig har der været en fantastisk teknisk udvikling, og der er kommet et helt andet fokus på opdrættet,« påpeger han.

Han fremhæver især et af sit eget firmas produkter som det, der har gjort den største forskel for både kalve, køer og kvægbrugere.

Reddet mange kalve

»ColoQuick, som blev opfundet af Brian Pedersen og lanceret midt i 00’erne, har virkelig reddet livet for mange kalve ved at sikre dem en hurtig tildeling af råmælk af den bedste kvalitet. Det har givet kalvene en bedre start på livet og været med til at give bedre køer i staldene,« forklarer han og tilføjer, at ColoQuick-systemet også gør det nemt og sikkert for udenlandsk arbejdskraft at sørge for, at alle nyfødte får råmælk med det samme.

»Det er ikke kun råmælkstildelingen, men også systematikken i systemet, der flytter noget og spreder sig til andre opgaver med kalvene, for eksempel jod på navlen. Så jeg ser et meget professionelt kalvehold i dag. Det kører faktisk rigtig godt mange steder,« siger han.

Svært at sige farvel

Også sutteautomaterne og mælketaxaerne har gjort livet meget nemmere for både kalve og kalvepassere ved at give en bedre styring af fodringen samt, ikke mindst, en bedre hygiejne.

Netop hygiejnen er sammen med så tidlig råmælkstildeling som muligt to områder, hvor Ejner Tranberg peger på, at der fortsat er plads til forbedringer.

»Det har været et dejligt frit arbejdsliv, hvor der er opbygget et godt tillidsforhold til mange kunder, men desværre er ca. to tredjedele af dem forsvundet i takt med udviklingen. Så det sværeste har været at sige farvel til så mange, uanset af hvilken grund de nu stoppede,« slutter han.

Faktaboks

Ejner Tranberg:

  • Ansat som firmaets femte medarbejder for 16 år siden
  • Udlært smed og har især arbejdet med service på sutteautomater
  • Deltidslandmand med 20 hektar
  • Går nu på pension som 67-årig

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.