Drømmegården er nu en realitet

I mange år har Erik Dolby drømt om at kunne bygge et nyt produktionsanlæg til malkekøer. Hver gang stoppede banken drømmene - men nu står anlægget næsten færdigt.

Da Erik Dolby hørte om AP-Pensions interesse for at investere i landbrug, var han ikke længe om at træffe sin beslutning: Han ville sælge gården ved Nimtofte til pensionsselskabet.

»Vi tog kontakt til dem i november 2014. Inden slutningen af december havde vi handlet, og i januar begyndte vi at bygge,« fortæller Erik Dolby, der i mange år har drevet mælkeproduktion ved landsbyen Nimtofte ikke så langt fra Grenå.

»Jeg kunne se, at hvis jeg skulle få opfyldt drømmen om at bygge en ny gård, skulle det være nu,« fortsætter Erik, der er årgang 1958, og som i hvert fald de sidste 10 år har drømt om et nyt produktionsanlæg.

Men hver eneste gang, han har præsenteret sine ideer for banken, har han fået nej.

»Vi nåede aldrig til at diskutere med kreditforeningen,« konstaterer han.

Alle ønskerne er opfyldt

Investeringen i det nye anlæg har betydet, at alle Erik Dolbys ønsker er opfyldt.

»Der er ikke skåret noget som helst væk. AP Pension tænker på den måde, at en investering skal give afkast. Og det gør vores investeringer,« siger han.

På gården er der etableret et af de første anlæg til at vaske sand fra sengebåsene, og der er - foruden kostalden - bygget helt nye faciliteter til kalvene. Det har blandt andet betydet en helt ny kalvestald med 70 helt nye kalvehytter.

I øjeblikket er der omkring 450 køer på ejendommen, men der er plads til 560 køer i sengebåse med sand.

Hjælp til byggestyring

AP Pension har forlangt, at der skal være byggestyring af byggeriet.

Det krav har Erik Dolby været glad for,

»Det er umuligt selv at have overblik over alle detaljer. Desuden er det en hjælp, hvis man bliver uenig med håndværkerne, at have AP Pension i ryggen. For de har den styrke, der skal til for eventuelt at få lavet tingene om, hvis det er nødvendigt,« har Erik Dolby konstateret.

Ingen forbehold

Det nye staldanlæg blev taget i brug 16. december, et år efter Erik Dolby havde solgt til AP-pension. Og landmanden er stadig glad for handlen.

»Jeg stammer fra byen og har ingen følelser i klemme i forhold til gården. Til gengæld har jeg fået mulighed for at lave den gård, jeg har drømt om så mange år,« siger Erik Dolby.

Faktaboks

Generationsskifte

  • For 58-årige Erik Dolby er salget til AP Pension starten på et tidligt generationsskifte. Han har solgt gården til selskabet for en ret lav pris, hvilket var muligt, fordi Erik Dolby havde en lav gælds-procent.
  • Erik Dolby ejer selv kørende maskiner, besætningen og lageret af foder. Resten ejes af AP Pension, der skal have leje af anlægget.
  • Erik Dolby henvendte sig selv til AP Pension. Da han opfyldte de betingelser, selskabet stiller for at investere, blev der handlet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle