L&F og Cepos: Giv eleven mindre i løn

Cepos-analyse viser, at en lavere elevløn vil skabe 2.200 praktikpladser.

En analyse lavet af CEPOS viser, at manglen på praktikpladser kan løses ved at sænke elevlønnen med fem procent, svarende til ca. fem kr. i timen. Det vil skabe 2.200 flere praktikpladser.

Landbrug & Fødevarers viceformand Lone Andersen ser meget positivt på forslaget.

"Vi er enige med Cepos om, at elevlønnen spænder ben for antallet af praktikpladser," siger Lone Andersen.

Viceformanden er dog uenig i, at løsningen er at reducere timelønnen med fem kr. Hun foreslår blandt andet, at landbrugseleverne under skoleperioderne får en løn, der svarer til SU. I stedet for fuld løn, som de får i dag.

"Landmanden eller læremesteren betaler op mod 5.700 kr. om måneden. Det er især mange penge, når medarbejderen ikke arbejder i den tid, de er på skole," siger Lone Andersen.

Masser af penge mellem hænderne

Cheføkonom ved CEPOS Mads Lundby Hansen fremhæver også de høje omkostninger, der desuden er meget højere i Danmark end i andre lande.

"De danske elever er omtrent dobbelt så dyre som i Tyskland, Østrig og Schweiz," siger Mads Lundby.

Omkostningerne fremhæver Lone Andersen også som en af de helt store udfordringer i forhold til at skaffe praktikpladser.

"Danmark har brug for dygtige faglærte, men omkostningerne er enormt høje, og de unge landbrugselever har betydeligt flere penge mellem hænderne end andre studerende," siger hun.

"Det er på høje tid at arbejdsmarkedets parter går ind og lytter til de her forslag og tager et ansvar," siger Lone Andersen.

LandboUngdom er enige

I forbindelse med sidste års overenskomstforhandlinger mellem arbejdsmarkedsparterne GLS-A og 3F, meldte LandboUngdom ud, at de også hellere så en lavere elevløn, hvis det betød flere praktikpladser. 

"LandboUngdom foreslår en ændring i lønnen til eleverne under skoleopholdet. En reduktion på skoleopholdet til SU-lignende løn vil være mere acceptabelt for arbejdsgiveren og give incitament til at vælge en dansk elev og skabe flere praktikpladser," skrev den daværende formand Svend Nygaard i en kommentar til landbrugsavisen.dk

Svend Nygaard understreger dog, at lønnen under praktikforløbene er fornuftigt, men at det er lønnen under skoleforløb, der bør skæres i. 

"Under praktikken udfører eleven et stykke arbejde, og selvfølgelig skal eleven have løn for dette. Derfor ser vi ingen grund til at røre ved den," skriver han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.