Mens vi venter på en øko-melding fra EU

Af Lone Andersen, viceformand, Landbrug & Fødevarer.

Ting tager tid, og der kan være langt fra idé til handling i EU-systemet. Jeg ved det godt, jeg har selv min gang i Bruxelles, men jeg er ved at være utålmodig.

I mere end to et halvt år har EU forhandlet om en ny økologiforordning, og i formandskabet i EU-Kommissionens rådgivende gruppe for økologi sidder jeg med på forreste række.

I skrivende stund foregår de sidste intense forhandlinger, der vil afgøre, om den nye forordning kan præsenteres i år, om kommissionen ender med at trækker sit forslag tilbage, eller om forhandlingerne fortsætter ind i det nye år under Maltas formandskab.

Undervejs i det lange forløb er L&F hele tiden gået aktivt ind i forhandlingsprocessen og er - blandt andet i samarbejde med Copa-Cocega - kommet med vores bud på holdninger og mulige kompromisser til både EU-Kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet.

Målet med en ny forordning er at sikre mere og bedre økologi i Europa. Forhandlingsprocessen har været lang, og så længe den står på, er det øvrige politiske udviklingsarbejde på økologiområdet mere eller mindre sat i stå i Europa, mens manglende kendskab til fremtidens regler giver usikkerhed hos producenterne.

Fra L&Fs side vil vi meget gerne vide, hvad man som økolog skal forholde sig til fremadrettet. Hvis de positive elementer i en ny forordning er stærkere end de negative, vil vi bakke op, og hvis det ikke bliver tilfældet, ser vi hellere, at forslaget falder. Det er naturligvis afgørende, at vores eksisterende produktioner ikke tvinges til lukning af en ny økologiforordning.

Vi har desuden en række ønsker til den nye forordning. Vi vil gerne bevare den procesorienterede kontrol i økologien og ønsker ikke særlige grænseværdier for økologiske produkter. Vi ønsker at bevare den årlige fysiske kontrol hos økologerne, og vi vil ikke have størrelsesbegrænsninger på de økologiske bedrifter. Ønskerne er mange, men foreløbig afventer vi altså utålmodigt udfaldet af forhandlingsprocessen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle