Norden går sammen i ny rapport: Her er 40 måder at indtænke klima på bedriften

Ny rapport giver 40 anbefalinger til et mere klimavenligt og plantebaseret landbrug.

Et nyt nordisk partnerskab sætter fokus på bæredygtig produktion af mad. Det sker med en ny rapport, hvor man vil kunne læse om 40 konkrete anbefalinger til at fremme den bæredygtige udvikling mod et klimavenligt og mere plantebaseret landbrug.   

Bag anbefalingerne står Rådet for Grøn Omstilling, svenske AirClim og finske Natur och Miljö, som netop har udgivet rapporten ”Nordisk mad i forandring – muligheder for lavere udledninger i landbruget,” som anbefalingerne er en del af.   

"Vores fødevarer står for en rigtig stor del af vores miljø-aftryk. Det drejer sig især om drivhusgasudledninger og næringsstofudledninger fra den animalske produktion, og en foderproduktion, der lægger beslag på enorme arealer herhjemme og i udlandet. Men med rapporten og anbefalingerne giver vi vores bud på, hvordan en omstilling af landbruget kan se ud", siger Annika Lund Gade, landbrugsrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, i en pressemeddelelse.  

Eksempler fra virksomheder og landbrug 

I rapporten er der mange eksempler på eksisterende virksomheder og landbrug, der producerer mere bæredygtigt, og det er med afsæt i disse, at de 40 anbefalinger er blevet til.

Eksemplerne er vidt forskellige. Hos Organic Plant Protein i Østjylland produceres teksturerede planteproteiner på ærter og bønner, der kan bruges som alternativer til kød – og som de eneste i verden er de økologiske.

På Fagraslätt i det nordøstlige Skåne specialiserer man sig i diversitet i planteproduktionen og dyrker bl.a. forskellige bønner, ærter, linser, kikærter og grøntsager.

På Sjöholms gård i Södermanland sydvest for Stockholm er det intensive tyreopdræt omlagt til ekstensiv produktion og diversificeret planteproduktion, og på Ausumgaard i Vestjylland har man etableret Danmarks første større bioraffineringsanlæg, der skal lave græsprotein til at erstatte sojafoder.   

"Der er mange måder at forbedre bæredygtigheden, og derfor indgår der også meget forskellige virksomheder i rapporten, som på hver deres måde viser en mulig vej. Men ligesom vi har brug for at reducere mængden af kød i vores kost for at reducere vores klimaaftryk, så skal der være mindre og bedre animalsk produktion og meget mere produktion af plantebaseret mad, og derfor fylder det plantebaserede meget i rapporten", siger Annika Lund Gade i pressemeddelsen.  

De 40 anbefalinger fordeler sig på tiltag i dyrkningen af plantebaserede proteiner, en omstilling af den animalske produktion, fødevareproducenter og detail, forskning og udvikling, national politik, EU-politik og landbrugsstøtte og forbrugere.   

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle