Nordjysk minkformand er lettet efter beslutning om aflivning af mink: "Men mange vil overveje at stoppe"

Den nordjyske minkformand og -avler John Elling er lettet over regeringens beslutning om at aflive op mod en million mink. Samtidig mener han , at flere avlere nu vil overveje, om de skal fortsætte i branchen.

"For mig var den en stor lettelse".

Sådan siger minkavler og formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening John Elling efter regeringens beslutning om at aflive over en million mink fordelt på op mod 100 besætninger.

Beslutningen blev offentliggjort torsdag aften, efter der er blevet konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme.

John Elling har selv været ramt af coronasmitte på sin farm, og har måtte passe sine dyr mens han var syg. Han er nu blandt dem, der afventer aflivning af hans 29.000 mink.

"Der er så mange uafklarede ting i det her, at det faktisk kan og har givet lidt dårlige nerver og et stort psykisk pres. Så da den her melding kom, så er det selvfølgelig trist at måtte aflive så tæt på mål (pelsning red.), men det kunne ikke være anderledes", siger han.

Flere vil overveje fremtiden

Coronasmitten breder sig fortsat blandt de danske minkfarme, og beslutningen om at slå besætningen ned på op mod 100 farme vil uden tvivl få flere til at overveje, om de skal fortsætte i branchen, siger John Elling.

"Det er klart, at den beslutning fylder rigtig meget nu", siger han.

"Lige nu og her fylder det selvfølgelig mest, at besætningerne skal slås ned. Men det andet ligger og fylder i baghovedet. Jeg tror, der er mange, der vil overvejede situationen og stoppe. Andre er ved at overveje, hvornår man tør sætte dyr ind i staldene igen", siger John Elling.

Mange avlere er i forvejen presset af de lave skindpriser, og coronasmitten er blot endnu en bekymring, som har fyldt hos mange avlere, der har været nervøse for at blive smittet, fortæller han.

Pelsning kunne være i fare

Det er især den forestående pelsnings-sæsonen, som ligger i november, der har givet minkavlerne søvnløse nætter.

"De minkfarme, som har været ramt, er sat under offentligt tilsyn, og de skal være smittefri inden pelsning. Men det kan jo godt vare op til to måneder, inden man får status af smittefri, og så ville der være en del avlere, der risikerer ikke at kunne pelse før meget sent i november", siger John Elling og fortsætter:

"Og så har vi problemer rent dyrevelfærdsmæssigt, for så når minkene at blive kønsmodne, og så kan de ikke enes og vi ville nok opleve af de slåssede en del, og så ville vi skulle aflive dem alligevel. Så det har fyldt utroligt meget hvordan vi løser de her pelsningsproblemer", siger han.

En anden bekymring var, om avlere, som har haft konstateret smitte med corona, overhovedet måtte sælge deres skind, eller om der kan findes virus i skindene.

Skal gå hurtigt 

John Elling ved endnu ikke meget om, hvornår aflivningen af minkene skal starte, hvordan det skal foregå eller hvad kompensationen bliver. Men én ting ved han: Det skal gå hurtigt.

"Vi har gået i usikkerhed i lang tid og vil gerne have en afklaring, og gerne så hurtigt som muligt, så smitten ikke spreder sig yderligere", siger John Elling.

"Som jeg hørte det, var de tre første avlere, der fik kompensation efter deres farme blev slået ned, tilfredse. Så man må håbe, at myndighederne tager erfaringerne med fra den gang. Det er et kæmpe problem for dem der mister deres avlsdyr, det er et livsværk, de mister, og det er utroligt svært at sætte værdi på", siger den nordjyske formand.

Ifølge Hanne Larsen, veterinærdirektør hos Fødevarestyrelsen, kan det tage en til to måneder, før alle besætningerne er aflivet. 

Faktaboks

Her følger udvalgte nedslag i forløbet med coronavirus på de danske minkfarme i Danmark:

  • 17. juni kommer den første melding fra Fødevarestyrelsen om, at man har konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland.
  • 20. juni oplyser Fødevarestyrelsen, at der er coronasmitte på endnu en minkfarm.
  • 22. juni sætter Fødevarestyrelsen gang i en omfattende screening af 120 minkfarme. I tiden efter kommer løbende meldinger om coronasmitte på flere minkfarme.
  • 15. september kan netmediet Nordtinget fortælle, at hver femte nordjyske minkfarm har haft coronasmitte blandt mink.
  • 30. september opfordrer Miljøstyrelsen jægere i Nordjylland til at indlevere nedlagte rovdyr for at finde ud af, om der er sket coronasmitte herfra og til minkfarme.
  • 1. oktober oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret coronasmitte på i alt 41 danske minkfarme. Op mod 100 nordjyske besætninger skal aflives.

Kilder: Fødevarestyrelsen, DR, Nordtinget samt Miljø- og Fødevareministeriet.

Emneord

coronavirus , Top2 , coronavirus mink

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle