Nordjyske landmænd vil jordfordele næsten 1400 hektar

Landmændene fra Lemvig og Østvendsyssel har fået fem millioner kroner i støtte til projektet.

Et stort nordjysk jordfordelingsprojekt har tidligere på måneden fået tilsagn om et tilskud på cirka fem millioner kroner.

Projektet, som faktisk er to separate projekter udført af samme landinspektørfirmaet, består af henholdsvis 25 lodsejere i Lemvig, der vil jordfordele 556 hektar, og 32 lodsejere i Østvendsyssel, der vil omfordele 841 hektar.

Tilsammen har de to projekter fået de cirka fem millioner kroner, der indgår i den pulje, Landbrugsstyrelsen forvalter som en del af tørkepakken fra 2018.

Det er landinspektørfirmaet LE34 som står for projektet og har søgt om tilskuddet i samarbejde med lodsejerne og de lokale landboforeninger.

Begge projekter handler om klassisk jordfordeling, der grundlæggende vil sige, at landmændene bytter jord med hinanden. Derved kan den enkelte lodsejer eller landmand samle markerne. Det giver kortere afstand, mindre kørsel med maskinerne og andre afledte effekter.

"Klassisk jordfordeling, som er den proces, vi skal stå i spidsen for i Lemvig og Østvendsyssel, er et redskab, som længe har været anvendt til at optimere lodsejernes bedrifter. Da maskinerne kører mindre på vejene, sparer landmændene tid samt brændstof til gavn for klimaet. Samtidig sparer kommunen udgifter til vedligeholdelse af vejene", udtaler Per Roed, der er landinspektør i LE34 i en pressemeddelelse.

Mange hensyn at tage

Der er mange interesser på spil, når der skal snakkes jordfordeling, og det er her landinspetørfirmaet skal hjælpe landmændene.

"Ud over det kroner- og øremæssige er jordfordeling en kompleks størrelse, fordi der er mange interesser på spil, og mange mennesker, som skal være villige til at give lidt for at få noget nyt. Det handler om mennesker og om at skabe dialog, forståelse og respekt for hinanden, for at få jordfordeling til at lykkes", fortæller Gert M. Henningsen, der er forretningschef for Ekspropriation & Jura i LE34.

I Lemvig samarbejde LE34 derfor med den lokale landboforening, der bidrager med et indgående kendskab til de enkelte landmænds bedrifter.

Faktaboks

De to projekter er:

  • Lemvig, 25 lodsejere og 556 hektar. Økonomisk tilskud: knap to millioner kroner.
  • Østvendsyssel, 32 lodsejere og 841 hektar. Økonomisk tilskud: knap tre millioner kroner.
  • Puljen til jordfordeling bestod af 7,8 mio. kr. (gives som direkte tilskud til lodsejernes udgifter).De to projekter, hvor landinspektørfirmaet LE34, på vegne af landmændene, har søgt om økonomisk tilskud, har tilsammen fået tilsagn på knap fem millioner kroner. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle