Nordjyske mink er smittet med corona

Fødevarestyrelsen har fundet coronavirus i en nordjysk minkbesætning, og 11.000 dyr bliver slået ned.

Mink fra en minkbedrift i det nordlige Vendsyssel er blevet testet positiv for corona.

Det oplyser beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove. Fødevarestyrelsen besluttede lørdag, at minkene på bedriften skulle undersøges for mulig smitte med coronavirus efter en person med tilknytning til farmen var testet positiv.

"Da der i weekenden opstod mistanke om smitte blandt minkene, lagde vi i Fødevarestyrelsen omgående restriktioner ned over minkfarmen. Dermed har ingen dyr, og kun få medarbejdere, kunnet komme ind og ud af besætningen. Vi er i løbende kontakt med sundhedsmyndighederne om hvordan medarbejderne på den berørte minkfarm skal forholde sig, og om håndteringen af det videre forløb", siger Nikolas Kühn Hove i en pressemeddelelse. 

Det er en besætning med 1.800 tæver og i alt 11.000 mink, som er ramt. LandbrugsAvisen har været i kontakt med ejeren, der ikke ønsker at udtale sig.

Fødevarestyrelsen har fået analyseret prøver fra i alt 34 mink fra den nordjyske besætning. De indsamlede prøver blev analyseret på Statens Serum Institut i weekenden. 

Dyrene bliver slået ned

Da det er første gang, at der er konstateret coronasmitte i en dansk minkbesætning, har regeringen ud fra et forsigtighedsprincip besluttet, at den smittede minkbesætning skal aflives.

Det sker for at minimere risikoen for en eventuel smittespredning, meddeler Fødevarestyrelsen.

Samtidigt vil der blive udarbejdet en teststrategi med henblik på at afsøge, om der er andre minkbesætninger i området, der er smittede.

Sundhedsmyndighederne vil også udarbejde retningslinjer for, hvordan en lignende situation vil skulle håndteres fremadrettet.

I Holland er der også blevet konstateret coronasmitte på i alt 13 minkfarme, og også her har den hollandske regering besluttet, at alle smittede besætninger skal aflives. Fødevarestyrelsen oplyser, at de danske myndigheder har været i dialog med de Hollandske forud for beslutningen. 

Faktaboks

Mink og corona

  • Mink, der får coronavirus, risikerer at få alvorlige vejrtrækningsproblemer og dø.
  • Fødevarestyrelsen opfordrer minkejere til at kontakte deres dyrlæge, hvis de får mistanke om coronavirus i deres minkbesætning. Dyrlægen skal kontakte Fødevarestyrelsen, hvis det viser sig, at der grundlag for mistanken.

Emneord

coronavirus , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle