Nu går forhandlinger om landbruget i gang: Regeringen lancerer syv nye principper

Mange kom til orde ved onsdagens konference om landbrugets grønne fremtid, der skulle kickstarte de reelle forhandlinger på landbrugsområdet, der starter denne uge.

Synspunkterne var mange, men også velkendte, da fødevareministeren og miljøministeren onsdag afholdt konference med en række aktører som optakt til de kommende landbrugsforhandlinger.

Selvom det kommende landbrugsudspil både skal rumme klima og miljø, kredsede dagens debat, der led under hårdt tidspres, sig primært om klima.

For omkring 800 tilhørere blev der nemlig diskuteret udtagning af de klimaudledende lavbundsjorde samt omstilling til en mere plantebaseret fødevareproduktion, mens debatten om kvælstof og de kommende vandplaner - måske lidt overraskende - udeblev.

Til gengæld var der bred enighed om, at udtagningen af lavbundsjorde bare skal i gang, men at der brug for at et bedre og system til at få projektet ud over rampen.

Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer holdt et fælles indlæg om emnet, men også Concito og Aarhus Universitet talte varmt for udtagningen. 

arbejdspladserne skal blive

Blandt de røde partier var der et stort fokus på at få en større plantebaseret produktion i Danmark, hvor Zenia Stampe fra Radikale Venstre dog bemærkede, at det skal ske "uden at straffe dem der har animalsk produktion".

Både hos fra L&Fs formand Søren Søndergaard og LandboUngdoms ditto Niels Skovgaard meldte man sig klar til at byde ind, mens sidsnævnte dog bemærkede, at der er brug for gode og stabile rammevilkår for unge landmænd.

NNFs formand Ole Wehlast mindede om de mange arbejdspladser, der følger med fødevareerhvervet, og hvor let de kan flytte til udlandet, hvis konkurrencevilkårerne bliver for dårlige her i landet - dette pointerede Søren Søndergaard også overfor Alternativet:

"Vi redder jo ikke klimaet ved at flytte produktionen ud af landet, for forbruget er der jo. Vi redder klimaet ved at gå foran og gøre produktion af mælk og kød endnu skarpere. Vi er allerede blandt verdens bedste, og det skal vi selvfølgelig holde fast i", sagde L&F-formanden.

svær opgave

En af dagens værter, fødevareminister Rasmus Prehn (S), var meget begejstret over dagens debat og erklærede sig enig med flere af parterne - f.eks. Søndergaards udtalelse:

"Det er jo ikke vejen frem at sende produktionen ud af landet", sagde ministeren og fortsatte:

"Jeg er helt høj over den kæmpe opbakning, at når vi snakker animalsk produktion, så skal det foregå på en meget mere klimavenlig måde med teknologi som græsprotein f.eks.".

"Det er nødt til at være sådan, at den enkelte landmand kan være i det her. Skruer man bare bissen på, så kommer ikke bare den enkelte landmand, men også banker i klemme. Der, hvor vi skal starte er omstillingen af den animalske produktion, hvor det især er foderet, vi kigger på".

Ministeren bemærkede dog også, at det er en svær opgave, og der er mange knaster og modsatrettede interesser blandt deltagerne.

svært at bevare pessimisme

Med til konferencen var også Klimarådets formand Peter Møllgaard, der påpegede behovet for en omstilling fra animalsk produktion til en mere plantebaseret.

Han glædede sig også over de mange forslag og input, der faldt på dagen.

"Det er svært at bevare pessimismen, for der er kommet enormt mange gode idéer på bordet", sagde formanden og fortsatte:

"Der er bare et behov for, at vi får sat ting i gang til den lange bane. Altså på den korte bane skal vi sætte ting i gang til den lange. Vi skal have gang i forskningsindsatser, så vi har initiativer klar om 10 år".

princip om bred aftale

Ministrene sluttede dagen af med at præsentere syv principper for den kommende aftale på landbrugsområdet.

Principperne spænder vidt fra at passe bedre på vandmiljøet og lave en grøn omstilling, men også at udvikle landbruget og fastholde arbejdspladser og eksport.

Et af principperne lyder desuden, at der skal laves en bred aftale i Folketinget.

Du kan læse principperne i faktaboksen herunder.

Faktaboks

Regeringens syv principper for landbrugsområdet:

  1. Vi skal udvikle, ikke afvikle. Den grønne omstilling af landbruget skal ske klogt, fx ved at gøre brug af nye teknologier og løsninger. Målet er ikke at producere mindre, men at producere smartere. Danmark skal eksportere grønne fødevarer og løsninger - ikke blot flytte udledninger og arbejdspladser til andre lande.
  2. Dansk landbrug skal omstilles til at være mere klima- og miljøvenligt samtidig med, at det skal være økonomisk bæredygtigt. Det kræver stabile rammer, som skal sikres af et bredt flertal i Folketinget og i tæt samarbejde med erhvervet, den finansielle sektor og lønmodtagerne.
  3. Udledningen af drivhusgasser fra landbruget, der udgør ca. en tredjedel af Danmarks drivhusgasudledning, skal nedbringes mest muligt under hensyn til en fortsat bæredygtig udvikling af erhvervet, dansk landbrugs konkurrenceevne, sunde offentlige finanser, beskæftigelse, sammehængskraft og social balance.
  4. Vi skal passe bedre på vandmiljøet i vores vandløb, søer, fjorde, kystvande og grundvand ved blandt andet at nedbringe udledningen af næringsstoffer mærkbart.
  5. Landbrugsproduktionen skal kunne gå hånd i hånd med regeringens ambition om at sikre gode levesteder for dyr og planter, og der skal være plads til natur og biodiversiteten.
  6. Dansk landbrug skal sikres bæredygtige rammebetingelser og fastholdelse af arbejdspladser i alle dele af landet.
  7. Dansk landbrug skal fortsat skabe arbejdspladser og bidrage til at producere gode, sundhed, klima- og miljøvenlige og sikre fødevarer og derigennem fastholde sin afgørende position i dansk eksport.

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle