Nu har landbruget fået sit helt eget folkemøde

De fleste kender folkemødet på Bornholm, der er blevet en institution blandt politikere, interesseorganisationer, NGO'er, virksomheder og myndigheder. Tusindvis strømmer hvert år i uge 24 til Bornholm, hvor man knap kan få en overnatning, hvis man ikke er ude mange måneder i forvejen.

Helt sådan var det ikke i Jels torsdag eftermiddag og aften, da premieren på Landbrugets Folkemøde løb af stablen. Omkring 400 havde på forhånd vist deres interesse ved at melde sig til, og selv om en strid blæst over Jelssøerne gjorde sit til sætte forårsfrisurerne, var formand for arrangøren Sønderjysk Landboforening, Christian Lund, godt tilfreds med debutten.

- Det kræver nogle gange mod at sætte den slags skibe i søen, og det mod har vi vist ved at gå forrest. Vi ved ikke, hvad det kan blive til, men vi håber, at vi har skabt en insitution med et folkemøde for landbruget. Her i det sønderjyske – med en rig historie med eksempelvis krige – kan vi lide at mødes og debattere og være sammen. Det er netop motivet med vores folkemøde, hvor vi her i skyggen af krigen i Ukraine, kan samles og debattere fremtidens landbrug og den grønne omstilling, lød det fra Christian Lund, formand for SLF, i sin velkomst på friluftsscenen i Jels.

I dag tænker de færreste måske på, at folkemødet på Bornholm havde sin spæde start i 2011, og at der de første år heller ikke var den folkevandring til klippeøen, der er i dag.

Ingen modstandere

På et folkemøde mødes "folket", men spejdede man i Jels efter landbrugets kritikere, ledte man forgæves. Ikke fordi, de ikke var inviterede, poienterer Christian Lund.

- Det har vi skam prøvet. Vi har inviteret både blå og rød - herunder ungdomspartierne - men de røde har altså ikke ønsket at deltage. Måske det kommer, siger Christian Lund.

Udover åbningsdebatten fra Friluftsscenen, hvor vikingespillene i Jels hvert år løber af stablen, var der en række debatter og såkaldt speeddating, hvor man på nær hold kunne tale med 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle