Nu kommenterer Arla svensk-mishandlingssag: Kontrollen har fejlet

I sagen om påstået dyremishandling på en svensk mælkebedrift, der leverer mælk til Arla, svarer mejerikoncernen nu på kritikken og erkender, at der er sket fejl.

Gården, der ligger i Skåne, blev portrætteret i et timelangt dokumentarprogram i SVT's flagskibsprogram for fjorten dage siden.

Uppdrag Gransknings journalister dokumenterede årelange udfordringer med køernes velfærd; blandt andet stærkt afmagrede køer, der alligevel blev malket dagligt. Og det dokumenteres, at Arla en overgang stoppede med at hente mælk på bedriften.

Arla nægtede at medvirke i selve programmet. Men nu forklarer mejerikoncernen sig til det svenske landbrugsmedie ATL i en opfølgning på dokumentaren, der har vakt stor debat blandt svenske landmænd og forbrugere.

"Et eller andet sted har kontrolsystemet fejlet og vi skal sammen med LRF (Den svenske landbrugsorganisation, red.) og myndighederne finde en måde, så vi kan fange sådan en sag betydelig tidligere. I visse dele af Sverige fungerer samarbejdet mellem organisationer og kontrolorganer rigtig udmærket. I andre dele af Sverige kan man lære mere af dem, der er dygtige", erkender direktøren for Arla Sverige, Patrik Hansson.

Har ikke kostet salg

"Vi er i gang med en opgradering af kvalitetsprogrammet Arlagården, som handler om at sikre dyrevelfærd, kvalitet og så videre, men det arbejde var allerede i gang inden dokumentaren blev sendt", forklarer direktøren.

Den svenske Arla-boss afviser, at dokumentaren har kostet omsætning.

"Vi har fulgt salget dagligt og vi ser ingen tendenser til tabt salg. Nogle kategorier er gået svagt ned, andre er gået svagt op. Hvis der er en risiko er det, at denne sag kan medvirke til, at folk mister tiltroen til mælk i det hele taget; men det er for tidligt at udtale sig om".

Arla har modtaget en del kritik for ikke at medvirke i dokumentaren. Men Patrik Hansson påpeger, at man ikke ønskede at kommentere et program, der kun handlede om en enkelt producents bedrift.

Mælken sendt til biogas

Allerede dagen efter programmet blev vist, besluttede Arla at sende mælken fra den omtalte bedrift til biogas, frem for at hælde det på kartoner.

"Vi tog beslutningen morgenen efter, at programmet blev sendt. Der var ingen fejl på mælken, ud over denne følelsesmæssige skelnen. Mange forbrugere spurgte, om vi kunne sikre, at mælken fra den gård ikke havnede i deres mælkekartoner.

Efter dokumentaren blev sendt har advokaten, der håndterer rekonstruktion og salg af bedriften, besluttet at få aflivet op mod 80 dyr på gården, der talte op mod 600 dyr. De 30 blev direkte aflivet, mens 50 blev sendt til slagtning, beretter ATL.

Faktaboks

Sagen kort:

29. januar bragte SVT, der er Sveriges pendant til DR, dokumentaren Arlagården. I programmet blev en af de største mælkegårde i Skåne omtalt for at have store problemer med dyrevelfærden.

Siden 2010 har myndighederne fået 38 indberetninger mod gårdejeren og har gennemført 17 kontroller.

Landmanden blev sidste sommer politianmeldt for dyremishandling og der kører nu en efterforskning.

30. januar besluttede Arla at al mælk fra gården skulle anvendes til biogas frem for konsum.

Gården er pt. under rekonstruktion og salg. Den ansvarlige advokat meldte 31. januar, at mere end 30 dyr skulle slagtes, efter råd fra en dyrlæge. Derudover skulle yderligere 50 dyr sendes til slagtning for at mindske besætningens størrelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle