Nu sælger danske storgartnerier grimme og krumme grøntsager

Ujævne tomater, krumme agurker, skæve peberfrugter og andre uensartede grøntsager kan fra i dag købes i danske dagligvarebutikker i stedet for at blive frasorteret, når de høstes.

I dansk landbrug spildes der årligt mere end 33.000 ton grøntsager, men nu vil et nyt nationalt initiativ  være med til at komme dette spild til livs, til glæde for både forbrugere og producenter.

De to gartnerier Alfred Pedersen & Søn ApS og Gartneriet Østervang Sjælland er gået sammen med  bevægelsen mod madspild, Stop Spild Af Mad og Rema1000 for at sælge uensartede grøntsager såsom grimme tomater, krumme agurker og skæve peberfrugter i butikkerne hen over hele sommeren. 

Samtidig bidrager de til foreningen Stop Spild Af Mad's arbejde i kampen mod madspild.

Det skriver Stop Spild Af Mad i en pressemeddelelse.

De uensartede grøntsager vil kunne købes til lavere priser - og for hver enhed, der bliver solgt, støtter gartnerierne og REMA 1000 med 12,5 øre hver, så foreningen Stop Spild Af Mad modtager i alt 25 øre pr. enhed.

Claus Duedal Jakobsen, salgschef hos Alfred Pedersen & Søn ApS, glæder sig ikke overraskende til samarbejdet.

"Vi vil slå et slag for, at vores friske og velsmagende grøntsager med varierende størrelser og udseende smager ligeså godt, som de pæne og de smukke. Derfor håber vi på, at danske forbrugere vil tage godt imod initiativet, og købe grøntsagerne for at hjælpe med at reducere madspild", siger han. 

Hans pendant, salgschef hos GASA Odens Frugt - Grønt a.m.b.a. Per Madsen, ser også frem til at sælge de skæve grøntsager i Rema1000's butikker.

"I løbet af de senere år er de på Gartneriet Østervang Sjælland blevet så dygtige, at den reelle frasortering af grøntsager i dag er nedbragt betydeligt. Vi har dog fortsat en mindre mængde skæve grøntsager, som vi er meget glade for, at vi nu i samarbejde med REMA 1000 kan tilbyde forbrugerne, der fremover kan støtte kampen mod madspild ved at købe de skæve grøntsager og stadig få den samme gode smag, som de er vant til."

Han bakkes op af Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i foreningen Stop Spild Af Mad.

"De uperfekte og skæve grøntsager smager ligeså godt som de pæne og lige. Vi har i mange år været store fortalere for at denne slags grøntsager bør sælges i de danske supermarkeder. Det vil både være med til at mindske spild i primærproduktionen og samtidig skabe vækst til fødevaresektoren", siger hun.

De uensartede grøntsager vil kunne fås i udvalgte REMA 1000 butikker hen over hele sommeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle