Nu sendes stævninger: 24 svineproducenter sagsøger ornestation efter smitteudbrud

Svineproducenter forlanger rettens ord for, hvor ansvaret ligger i sag, hvor tab nærmer sig 100 mio. kr.

24 svineproducenter er i disse dage ved at stævne Hatting-AS som følge af sidste års udbrud af PRRS-smitte på deres besætninger.

Dermed har de mange producenter gjort alvor af Danske Svineproducenters afslag på kompensationstilbud fra Hatting AS i marts - og har som lovet taget sagen videre til domstolene.

"Vi har 24 i vores regi, som nu stævner. Der er lidt forskel på sagerne, så de er delt op i grupper, men de er i gang med at blive sendt ind nu", forklarer Per Bardrum, direktør i interesseorganisationen.

Hvor store tabene er for de 24 producenter samlet som følge af PRRS-smitten, er endnu kun skøn.

"Det løber op et sted mellem 80 og 100 mio. kr., men vi har ikke gjort det endeligt op", siger han.

"Sagerne går på, i hvor høj grad Hatting er ansvarlige i forhold til deres salgs- og leveringsbetingelser. Før det er afklaret, giver det ikke mening at gøre tabene endeligt op. Vi skal først have afgjort, om de er erstatningsansvarlige".

Hatting: Kommer smitten fra os?

Ifølge Per Bardrum har Hatting AS nu givet sit første svar i sagen - en skrivelse fra selskabets advokater.

"Her stiller Hatting tvivl om, om det overhovedet er sikkert, at smitten kommer fra dem. Det er skammeligt. Alle ved godt, at de her cirka 40 besætninger er smittet med ornesæd derfra", mener Per Bardrum og tilføjer:

"Det tenderer til ubehøvlet, at de i advokatskriverier antyder, at besætningerne ikke er smittet fra Hatting. Det er skammeligt for et selskab, der er ejet af landmændene selv", siger han med henvisning til, at Hatting i sidste ende er ejet af Vilomix, der igen er ejet af Danish Agro og Vestjyllands Andel.

"Det er meget skuffende, at sådan et gammelt selskab kan stille spørgsmålstegn ved noget, der er så sikkert for alle i branchen. Det er fair nok, at man skal have prøvet, om en salgs- og leveringsbetingelserne holder. Det vil enhver virksomhed gøre, hvor det er ubehøvlet, hvis vi skal bruge tid og penge på, om smitten er kommet med sæden. Det ved vi jo alle sammen", siger direktøren og kalder det "dårlig moral".

Han frygter derfor, at sagen for de 24 producenter vil trække ud i langdrag.

PRRS-udbruddet skete i august sidste år. I alt 44 producenter blev ramt.

Emneord

PRRS

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle