Nu skal alle landmænd skrives i mandtal

I juni gennemfører Danmarks Statistik for første gang siden 2010 en totaltælling, hvor alle bedrifter med landbrug, pelsdyr og gartneri medvirker.

Der er ingen vej uden om. Danmarks Statistik er tvunget til at sende spørgeskemaer ud til omkring 32.000 landmænd og gartneriejere med spørgsmål om alt mellem himmel og jord - og modtagerne har pligt til at svare. Ellers risikerer man at blive politianmeldt.

"Men så galt bør det ikke gå. Måske skal vi sende en rykker, men så plejer folk også at svare"; siger kontorchef Troels Pade fra FødevareErhverv i Danmark Statistik.

"Vi ved godt, at det ikke er alle landmænd, som holder af at bruge tid på at udfylde skemaer til Danmarks Statistik. Vi har derfor gjort os umage for at bygge et digitalt spørgeskema, som gør det så let som muligt at udfylde. For mange landmænd vil det være hurtigt at besvare skemaet. Der er nemlig ikke ret mange bedrifter, som skal svare på det hele. Har man fx ikke husdyr, er det nok at sætte et enkelt kryds ved dette emne", siger Troels Pade.

For yderligere at lette arbejdet bruger Danmarks Statistik registeroplysninger fra andre myndigheder, hvor det er muligt. Det er fx længe siden, at en landmand skulle oplyse til Danmarks Statistik, at han dyrker 10,7 ha med vinterhvede. Den oplysning hentes fra Fællesskemaet hos Landbrugsstyrelsen, ligesom man henter oplysning om kvægbestanden fra det Centrale Husdyrregister (CHR). Til gengæld er der i år nye spørgsmål om stalde.

Totaltælling i jordbruget 2020

De fleste år gennemføres landbrugs- og gartneritællingen som en stikprøveundersøgelse, hvor de mindste bedrifter er helt friholdt. Men denne gang er det altså en totaltællingen med afsæt i en EU-forordning og gennemføres i alle EU-lande samt i bl.a. Norge, Island, Storbritannien og Schweiz. Danmarks Statistik er dermed forpligtet til at gennemføre tællingen.

"Det giver også god mening for alle, at vi laver disse tællinger. Også for landmændene selv. I et moderne samfund har man brug for en aktuel faktabaseret viden, som bruges af Folketinget, erhvervets organisationer og rådgivervirksomheder, forskere, studerende, medier og interesserede borgere i almindelighed. Landbrugsstatistikken sætter tal på erhvervets betydning for den danske økonomi. Også EU-Kommissionen bruger statistikken til planlægning af den fælles landbrugspolitik, der udgør en stor del af EU’s budget. Nationalt bruger fx slagterierhvervet oplysninger om bestanden af svin og kvæg, og myndighederne bruger oplysninger om erhvervet, bl.a. til planlægning af landbrugspolitikken", siger Troels Pade.

Mange spørgsmål kan besvares med afkrydsning, så det burde sjældent være nødvendigt at slå op i regnskaber og andre dokumenter.

"Det har stor værdi for statistikken, når man i bedrifterne udfylder spørgeskemaet efter vores første anmodning. Og kontakt os gerne med spørgsmål eller eventuelle problemer i forhold til indberetningen. Det sparer både tid og penge, og statistikken kommer hurtigere ud til de interesserede brugere", siger Troels Pade.

Tællingen igangsættes 2. juni med udsendelse af spørgeskema til den første halvdel af respondenterne og den 9. juni til den sidste halvdel af respondenterne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle