Nu skal der også græs i plantefarsen

Nyt forskningsprojekt skal gøre græs til en spiselig fødevare.

Har du nogensinde stukket en tot græs i munden, ved du, at smagen bestemt ikke er en kulinarisk oplevelse for os mennesker.

Men potentialet i græs som fødevare er til gengæld så stort, at et nyt forskningsprojekt med forskningsassistent Daniel Nørgaard fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i spidsen skal forsøge at gøre græs til en spiselig fødevare.

Med i projektet er blandt andre Naturli' Foods, som i december 2017 sendte hakket plantefars på gaden, og håbet er, at projektet kan raffinere græs til at være en ingrediens i eksempelvis plantefarsen.

Væk med græssmag

Projektet hedder Innograss og er sat til at starte i begyndelsen af året.

"Der kører et succefuldt projekt med at udvinde protein til svinefoder, men her går vi skridtet videre og vil forsøge at udvinde det til fødevarer. Det kommer sig af, at der på verdensplan bliver en stigende efterspørgsmål på bæredygtig protein", siger professor Peter Ruhdal Jensen ved DTU Fødevareinstituttet og fortsætter:

"Groft sagt er målet at gøre græs til en spiselig ingrediens ved bl.a. at få sorteret det meste af græssmagen væk samt at få en godkendelse af græs som fødevare".

Netop godkendelsen kan trække ud, forklarer professoren. Fordi græs ikke har været en fødevare før, skal der en såkaldt 'novel food-godkendelse' til. Og det kan tage tid.

"Så jeg tør ikke love det, men vi håber naturligvis at få godkendelsen".

Stort potentiale

Ud over smagen er udfordringen med græs, at hverken svin eller mennesker som koen med sine fire maver kan nedbryde græssets fiberdel. 

Det er den proces, Innograss skal forske i, for græs er en hårdfør afgrøde, som kan give en række miljømæssige fordele at producere mere af, forklarer Erik Fog fra Seges, der også deltager i Innograss.

"Øget græsproduktion har en række miljø- og klimamæssige fordele, bl.a. fordi græs bedre holder på næringsstofferne i jorden. Derudover skal græs sprøjtes mindre, vokser i store dele af året, og så har vi i Danmark et fantastisk klima til at producere græs", siger han.

Har kommercielt sigte

Med på projektet er også kommercielle partnere, bl.a. Naturli’ Foods, som i sidste ende håber at kunne bruge græs som ingrediens i sine plantefarsprodukter. 

"For grisene er smag og farve ikke så afgørende, men hvis græs skal blive til en fødevare, skal vi have de kommercielle perspektiver med også. Der skal komme et produkt ud af det, som rent faktisk kan spises", siger Erik Fog og fortsætter:

"For tiden er der meget snak om vegetarisme, og så er det meget spændende, hvis dansk landbrug kan producere et helt nyt protein, der kan indgå i en vegetarisk kost".

Faktaboks

Om Innograss:

- Med i projektet er DTU Fødevareinstituttet, Aalborg Universitet, Seges, Lihme Protein Solutions, Greenfield Innovation, Naturli’ Foods og Biotest

- Det løber i 2,5 år

- Er støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP)

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle