Nu skal gyllen hurtigere fra stald til biogasanlæg

Landbruget kan blive mere miljø- og klimavenligt, hvis gyllen transporteres hurtigere fra stald til biogasanlæg. Det skal et nyt rejsehold fra i år rådgive biogasfællesanlæg og landmænd om.

Danske landmænd leverer hvert år cirka fire millioner ton husdyrgødning til de fælles biogasanlæg, hvor gødningen omdannes til biogas, der kan bruges til varme og strøm rundt omkring i landet.

Men samfundet kunne få endnu mere ud af gødningen, hvis den blev transporteret hurtigere til biogasfællesanlæggene.   

Derfor opretter Landbrugsstyrelsen nu et nyt rejsehold, der fra i år og indtil 2020 skal rådgive de 28 biogasfællesanlæg i Danmark og landmænd om, hvordan gyllen kan transporteres hurtigere fra landmændenes stalde og gyllelagre til biogasanlæggene.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Jo hurtigere gyllen kommer til biogasanlæggene, desto færre drivhusgasser vil landbruget udlede til atmosfæren, og desto mere biogas kan man få ud af gyllen.

"Vi får som samfund masser af brugbar energi ud af gyllen, når den omdannes til biogas, samtidig med at udledningen af drivhusgasser til atmosfæren reduceres til gavn for klimaet. For landmanden er biogasproduktion også en god løsning, for når han får gyllen retur fra anlægget, er det i en bedre og mere næringsrig form, som han kan bringe i spil igen på sine marker", siger vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Jacob Nielsen. 

"Men vi kan få endnu mere ud af gyllen, hvis den bliver transporteret hurtigere ud af stalden og ind til biogasanlæggene, og det skal det nye rejsehold hjælpe med".

Bugt med barriererne

Det kommende rejsehold får blandt andet til opgave at hjælpe de 28 biogasfællesanlæg med at undersøge, hvordan gyllen kommer hurtigere ind til anlæggene.

I dag opbevares svinegylle i gennemsnit 19 dage i stalden, før det transporteres til et biogasanlæg. Undersøgelser har vist, at det er praktisk muligt at udsluse gyllen ugentligt.

Derudover skal rejseholdet også rådgive landmænd om fordelene ved hyppig afhentning af gylle og være med til at udvikle løsninger med hyppigere afhentning.

"Vi ved, at der i dag er en række barrierer for hurtigt at få udsluset gyllen fra stald og lager og transporet ind til biogasfællesanlæggene. Rejseholdet skal hjælpe biogasanlæggene med at undersøge disse barrierer nærmere, så vi kan finde løsninger på dem og dermed få mere ud af gyllen".

"Vores forhåbning er, at deres erfaringer også efterfølgende kan komme andre biogasanlæg til gode", siger vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Jacob Nielsen.

Landbrugsstyrelsen har netop sendt opgaven om rådgivning i udbud. Interesserede kan byde på opgaven indtil 1. maj 2018.

Faktaboks

  • Et biogasfællesanlæg er et større biogasanlæg, som behandler husdyrgødning fra flere landbrug.
  • I biogasanlæggene omdannes husdyrgødning og organisk affald dels til biogas, der kan bruges til elektricitet og fjernvarme, dels afgasset gylle, som landmændene kan bruge som gødning på markerne.
  • I Danmark er 28 biogasfællesanlæg i drift. 19 af anlæggene ligger i Jylland, 4 på Fyn, 4 på Sjælland og ét på Bornholm.
  • Fællesanlæggene behandler årligt, hvad der svarer til cirka 10 % af al husdyrgødning i Danmark.
  • På Finansloven 2018 er der afsat 8,6 millioner kroner til det kommende rejseholds aktiviteter fra midten af i år til 2020.
  • Pengene er afsat som følge af en politisk aftale mellem Regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti i forbindelse med deludmøntning af den grønne pulje, som blev afsat med PSO-aftalen 2016.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle