Nu starter afhøringerne: Vidste Mette Frederiksen vitterligt ingenting før ulovlig mink-ordre?

Minkkommissionen indleder torsdag afdækningen af forløbet før og efter det skelsættende pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen beordrede alle mink aflivet.

Hvad vidste Mette Frederiksen egentlig den 4. november 2020, da hun via en skrattende video-link-forbindelse og dårlig lyd tonede frem på landets tv-skærme med sit dramatiske budskab om at aflive alle mink i Danmark – også avlsdyrene?

Havde hun overhovedet ingen anelse om, at beslutningen var ulovlig? Hvorfor gik der hele fire dage, før beskeden om manglende lovhjemmel nåede fra departementschef Henrik Studsgaard til fødevareminister Mogens Jensen? Hvorfor blev forskeres advarsel om, at den omdiskuterede cluster-5-variant næppe var så farlig som først antaget, fuldstændig overhørt?

Informationer forsvandt

Siden forløbet for snart et år siden – et forløb, der med ét slag lagde det danske minkerhverv i ruiner – har spørgsmålene tårnet sig op.

Flig for flig har flere medier nidkært og med stor systematik afdækket, hvordan påfaldende mange informationer, som embedsfolk i ministerier var bekendt med, tilsyneladende forvitrede på rejsen fra de nedre embedsværk til det ministerielle niveau. Eller gjorde de?

Skal man tro regeringens redegørelse om forløbet, så var det, hvad der skete. Siden den er nye oplysninger dog kommet frem, og de indikerer, at den forklaring kan være tvivlsom.

Der blev eksempelvis afholdt møder, der ikke var nævnt i rapporten, men som forvaltningseksperter betegner som yderst relevante for det samlede billede.

I løbet af de kommende måneder får vi måske svar på nogle af de mange spørgsmål, som stadig er ubesvarede i kølvandet på den skelsættende beslutning, der ifølge eksperter var en de facto nedlukning af minkerhvervet.

Granskning i gang

Torsdag begynder Minkkommissionen nemlig sin granskning af forløbet.

Frem til december, hver torsdag og fredag, vil indtil videre 61 personer, der menes at måtte have kendskab til forløbet og informationsstrømme før og efter det historiske pressemøde, bliver udspurgt om forløbet af advokaten Jakob Lund Poulsen, der er udpeget som udspørger.

På vidnelisten er et hav af personer. Der er de mere kendte som blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S), Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og tidligere faglig chef i SSI, Kåre Mølbak - og derudover trækkes også et væld af embedsfolk forbi vidneskranken.

Ikke det sundhedsfaglige

Alle vidner skal bidrage til at besvare de helt centrale spøgsmål: Hvornår og hvordan blev regeringen orienteret? For var det vitterligt udelukkende daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), der lavede fejl?

Til gengæld kommer kommissionen ikke ind på det sundhedsfaglige. Kommissionens arbejde munder  heller ikke ud i, at ministre eller andre bliver stillet til ansvar – det vil i givet fald være en opgave for Folketingets partier efterfølgende.

Men spotlightet er tændt og i løbet af de kommende måneder vil der komme lys på det forløb, der førte til en historisk beslutning uden sidestykke.

Faktaboks

Kommissionen har til opgave at undersøge og redegøre for relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i tilknytning til beslutningen i november 2020 om, at alle mink i Danmark skulle aflives med det samme som led i indsatsen til bekæmpelse af covid-19.

Granskningskommissioner er en ny undersøgelsesform, der er forankret i Folketinget. Formålet er at undersøge sager, der har fået kritisk opmærksomhed enten i offentligheden eller i Folketinget. Der skal gerne foreligge et svar fra kommissionen inden for et år.

Emneord

mink , minkkommissionen , coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle