Nu vil Arla betale for GMO-frit foder

Tyske kunder vil have GMO-frit foder til malkekøerne - så nu vil Arla betale flere ejere for at skifte fodertype

Kunderne, især de tyske, efterspørger i så markant stigende grad mælk produceret på GMO-frit foder, at Arla nu vil betale flere landmænd op til 1 eurocent/kg, eller 7,5 øre/kg for at skifte til det GMO-frie foder.

Det oplyser Arla i en pressemeddelelse.

Beslutningen er taget i bestyrelsen, hvor formand Åke Hantoft konstaterer:

“Vi ejer den største økologiske mælkepulje i verden, hvor foderet, som standard, er GMO-frit. Vores svenske landmænd har altid brugt GMO-frit foder. Dette betyder, at omkring 20 procent af Arlas mælkepulje allerede lever op til markedskravet. Der er et kommercielt potentiale, som vi kan udbygge ved at tiltrække flere landmænd, der er villige til at gå over til GMO-frit foder,« siger han.

Han understreger, at beslutningen er baseret på den kommercielle mulighed og ikke er et udtryk for, at Arlas ejere har skiftet mening om GMO.

“Vi er åbne for innovative løsninger og ny teknologi, som kan forbedre landbruget og bidrage til bæredygtig fødevareproduktion til den voksende verdensbefolkning. Vi lukker ikke døren for GMO, og vi fortsætter med at overvåge den videnskabelige forskning vedrørende fordele og ulemper ved GMO.”

Kompensationen er ifølge pressemeddelelsen ikke fastsat på et bestemt beløb, men topchef for Arla Peder Tuborgh har en klar forventning om niveauet for de landmænd, der vil skifte:

»Vores nuværende ekstra behov for mælk baseret på GMO-frit foder er op til 1 milliard kg i løbet af de næste 12 måneder, og vi forventer, at vi kan betale 1 eurocent ekstra pr. kg mælk. Den kompensation vil også tilgå vores svenske landmænd, som allerede fodrer GMO-frit. Vi ved ikke præcist fra hvornår, men vi arbejder hårdt på at få udredt detaljerne,” siger CEO Peder Tuborgh.

“Lige nu kommer efterspørgslen fra Tyskland, hvor vi, med det samme, vil kigge på de praktiske problemer som logistik, adskilt forarbejdning osv. Efterhånden som de kommercielle muligheder viser sig på andre markeder, vil vi invitere landmænd til at deltage og gradvist tage flere landmænd ind. Men vi skal skal stadig undersøge, hvordan vi kan gennemføre det, og hvor hurtigt,” siger Peder Tuborgh.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle