Ny aftale ophæver stop for udenlandske landbrugspraktikanter

Fra 21. april kan bl.a. udenlandske landbrugspraktikanter fra tredjelande igen rejse ind i Danmark. "Fra onsdag i næste uge kan vi igen tildele opholdstilladelser til landbrugspraktikanter", siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Regeringen indgik tirsdag aften en aftale med alle Folketingets partier minus Nye Borgerlige om en gradvis genåbning af rejseaktiviteter.

Aftalen lemper i flere faser rejserestriktionerne på ind- og udrejse af Danmark på en lang række områder og indebærer bl.a.,  at det stop for opholdstilladelser til udenlandske landbrugspraktikanter fra tredjelande, som har været gældende siden 3. februar, bliver ophævet pr. 21. april.

I Landbrug & Fødevarer hilser viceformand Lone Andersen aftalen velkommen.

"Det er vi glade for og det havde vi også forventet. Nu synes vi bare, Styrelsen for International Rekruttering og Integration skal se at komme i gang med at behandle ansøgninger - praktikanterne kommer jo ikke ind fra den ene dag til den anden. De må rubbe sig og får dem klaret i en fart", siger hun.

Lone Andersen understreger, at mange landmænd er i en vanskelig situation med underbemanding og i forhold til planlægning af medarbejdernes arbejde og ferier på grund af uvisheden om, hvornår de kan få nye praktikanter med i staldene.

"Så sent som i sidste uge blev jeg ringet op af en frustreret landmand, som efter 12 måneders ventetid fik meddelt afslag på opholdstilladelse til en landbrugspraktikant fra SIRI".

Må starte forfra

Lempelsen for de udenlandske landbrugspratkikanter indføres i praksis ved at udvide listen over 'anerkendelsesværdige formål', så der åbnes op for, at højskole- og efterskoleelever, udvekslingsstuderende, landbrugspraktikanter m.fl., igen kan rejse ind i Danmark fra 21. april.

De udenlandske landbrugspraktikanter og deres praktikværter skal dog starte forfra med at ansøge om arbejds- og opoldstilladelser, da Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) har ryddet skrivebordet og skrottet alle de ansøgninger, der befandt sig i systemet 3. februar 2021.

Stoppet for opholdstilladelser til udenlandske landbrugspraktikanter m.fl. blev indført 3. februar som led i regeringens smitte-forebyggende indsats under corona.

Når det ophæves 21. april vil det have været gældende i 11 uger.

Det berørte umiddelbart omkring  800 unge, som allerede  havde ansøgt om opholdstilladelse 3. februar, men hvor SIRI, som i mange måneder har haltet bag efter egne servicemål for sagsbehandlingstid,  endnu ikke havde færdigbehandlet sagerne.

"Jeg håber virkelig, sagsbehandlingen i SIRI kommer op i gear nu", siger Lone Andersen.

Hun tilføjer, at L&F lige siden 3. februar har arbejdet intensivt for at få genåbnet praktikantordningen - derfor er L&F nu meget tilfreds med, at netop dette område er blevet prioriteret af regeringen og ordførerne i den nye aftale.

"Det påskønner vi".

"Vi er klar næste onsdag"

Også udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtrykker tilfredshed med den nye aftale.

”Jeg er meget glad for, at der nu er sat en slutdato for de nuværende rejserestriktioner. Den nye politiske aftale betyder bl.a., at vi fra på onsdag igen kan tildele opholdstilladelser til de forskellige grupper, herunder landbrugspraktikanter", hedder det i et skriftligt svar til LandbrugsAvisen.

"De politiske forhandlinger er først lige faldet på plads, og vi mangler stadig, at de nye regler kommer forbi Epidemikommissionen og Epidemiudvalget. Derfor er de tidligere regler blevet forlænget en uge, så de varer frem til onsdag i næste uge" forklarer ministeren. 

"Men forventningen er altså, at der vil være åbnet for at søge om studie- eller praktikophold fra d. 21. april, hvor de nye regler skal træde i kraft.”

Opdateret onsdag kl. 13.40 med ministerkommentar.

Faktaboks

Læs mere om den nye aftale på bl.a. her på Udenrigsministeriets hjemmeside.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle