Ny analyse: Naboer definerer rent vandmiljø helt anderledes end Danmark

Ny analyse som COWI har lavet for L&F viser, at Holland og den nordtyske delstat Slesvig-Holsten definerer rent vandmiljø markant anderledes end Danmark.

I forbindelse med, at Landbrug & Fødevarer fredag på Christiansborg tog hul på debatten om, hvordan den kommende 'second opinion' af vandplanerne, skal se ud, så offentliggjorde organisationen en analyse, som man har fået udarbejdet af rådgivningsvirksomheden COWI.

Analysen sammenligner vores nabolandes arbejde med at opfylde EU’s krav til vandmiljø. Ikke overraskende, når man fulgt de seneste års debat om netop vandplanerne, så viser analysen, at der i nabolandene er en anden tilgang til, hvordan man definerer kravene.

Slesvig-Holsten, der som de øvrige tyske delstater har ansvaret for egen miljøpolitik, og Holland bruger henholdsvis år 1880 og 1930 som målestok for, hvad et helt rent vandmiljø er.

I Danmark har regeringen i 2020 valgt at se bort fra år 1900 som målestok for, hvad det rene vandmiljø er. I stedet har man i Danmark valgt tilstanden io ren række naturvandløb skal være målestokken. Ifølge Landbrug & Fødevarer sigter man dermed efter en tilstand helt uden landbrug. Sidst, Danmark så sådan ud, var i jæger-stenalderen, har det lydt igen og igen de seneste år fra organisationen.

Den store forskel bør få politikerne i Danmark til at genoverveje den ekstremt ambitiøse målsætning, mener Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard. I en pressemeddelelse, som Landbrug & Fødevarer har sendt ud i forbindelse med den nye analyse, siger han:

"Selvfølgelig skal vi have et sundt vandmiljø, og vi tager naturligvis ansvar for kvælstofudledninger fra dansk land. Men det kan ikke være rigtigt, at vi i Danmark skal jagte en utopisk naturtilstand, som groft sagt er betinget af, at der ikke foregår menneskelig aktivitet, mens resten af Europa sigter efter ambitiøse, men dog realiserbare målsætninger", siger Søren Søndergaard.

Kan ikke reducere for andre lande

Han påpeger, at der med havstrømme føres for eksempel næringsstoffer fra en lang række andre lande op til de indre, danske farvande.

"Vi kan ikke reducere næringsstoffer i Danmark, der udledes fra andre lande", siger Søren Søndergaard.

Mens Danmark med de kommende vandplaner vil forsøge at leve op til EU-mål for kystvande allerede i 2027, så vil Sydsverige, Slesvig-Holsten, Holland og Polen - ifølge den nye COWI-analyse- bruge flere år derefter på at leve op til direktivkravene.

"Det er altså lande, som vi normalt sammenligner os med på miljøområdet, som viser sig at have en markant anderledes tilgang til at nå i mål med den gode miljøtilstand i vandområderne. Det er meget svært at forstå, at Danmark skal gå enegang med krav, der reelt er uopfyldelige, og samtidigt skal hurtigere i mål, end helt sammenlignelige lande. COWI’s analyse må give anledning til en justering af de danske målsætninger", siger Søren Søndergaard og fortsætter:

"Vi må også i Danmark have realistiske mål og en realistisk tidsramme. Vi skal finde og gennemføre de rigtige indsatser. Og her har regering og myndigheder også et meget stort ansvar for ikke at have fart nok på godkendelse og udrulning af flere miljøvirkemidler, især de indsatser, der kan ske ude i vandmiljøet".

Faktaboks

Second opinion om vandplaner

I forbindelse med landbrugsaftalen fra sidste år blev det aftalt, at der skal gennemføres en evaluering af det faglige grundlag for kvælstofindsatsen (”second opinion”), blandt andet. under inddragelse af internationale forskere.

En second opinion vil omfatte en evaluering af det faglige grundlag for kvælstofindsatsen med henblik på at afdække, om der er foretaget antagelser, forudsætninger eller valg, som vil kunne lede til en justeret opgørelse af et resterende kvælstofindsatsbehov inden for de juridiske og naturvidenskabelige rammer for vandrammedirektivet.

Kilde: Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021

 

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle