Ny app skal give færre fysiske kontroller

Fra næste år skal ny app være med til at nedsætte antallet af kontroller vedr. landbrugsstøtte betragteligt.

Det skal være lettere for landmænd at dokumentere, at markerne ser ud, som de skal for at være berettiget til støtte.

Det er i hvert fald intentionen bag en ny app, som skal tages i brug allerede fra næste år, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

"Jo mere tid, vi kan give landmanden til opgaverne i marken og i stalden, jo bedre. Vi har en masse muligheder med ny teknologi, som giver mening, fordi vi skal mindre ud at tjekke, at landmanden lever op til kravene", siger Mogens Jensen i meddelelsen.

Slipper for fysisk kontrol

Den kommende app skal arbejde sammen med den satellitbaserede kontrol, som Landbrugsstyrelsen har lanceret i år.

Praktisk foregår det eksempelsvis ved, at satellitkontrollen viser, at en mark med stor sandsynlighed ikke er slået eller afgræsset. Med app’en tager landmanden et billede af marken og viser, at den alligevel overholder reglerne over for styrelsen.

Styrelsen får både tid og sted tilsendt sammen med billedet, og det sparer en fysisk kontrol, lover ministeren.

"Vi har i forvejen skåret hundredvis af fysiske kontroller væk ved at bruge satellitbilleder frem for fysisk kontrol. Nu er vi klar med en naturlig tilføjelse til det arbejde", siger Mogens Jensen.

Skal kunne mere

Til at starte med er det kun landmænd, der modtager grundbetaling, der skal benytte app’en.

Senere bliver den udvidet, så flere er med. Og ud over høringssvar og dokumentation af marker skal også øvrige breve vedrørende landbrugsstøtten gå gennem app’en.

Det er kun en måneds tid, siden Landbrugsstyrelsen gik i luften med sin satellitbaserede kontrol, og sammen med app’en forsøger styrelsen at nedbringe antallet af fysiske kontroller.

Ifølge pressemeddelelsen skal de nye teknologier, når de er plads, sænke antallet af kontroller med cirka 1.200.

Et nyt lovforslag, der skal bane vejen for app’en, er blevet fremsat i Folketinget i denne uge.

LandbrugsAvisen har forsøgt at stille fødevareminister Mogens Jensen nogle opfølgende spørgsmål, men det er ikke lykkedes.

Faktaboks

Kontrol: Teknologi skal afløse fysisk kontrol

  • Landbrugsstyrelsen forsøger i disse år at lade teknologi spille en større rolle, når det kommer til at kontrollere, at det såkaldte aktivitetskrav er opfyldt. 
  • Især den satellitbaserede kontrol ser styrelsen store perspektiver i, og Danmark er det første land i EU til at indføre landsdækkende satelletbaseret kontrol.
  • Målet er at sænke antallet af kontroller, lave mindre papirarbejde og en kontrol, der er mere vejledende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle