Ny bred energiaftale skruer op for havvindmøllerne: L&F glæder sig

Landbrug & Fødevarer er overordnet godt tilfredse med den brede energiaftale, som netop er indgået. Der er dog et par enkelte tidsler.

Der er sjældent set en bredere energiaftale end den, som netop fredag er indgået mellem samtlige af Folketingets partier. 

Fredag middag de nemlig en tiårig aftale om den grønne omstilling af Danmark fra 2020 til 2030.

I aftalen ligger der blandt andet det, at hele tre store havvindmølleparker - og ikke bare én, som der var lagt op til for to måneder siden i regeringens eget udspil - skal bidrage til fremtidens energiforsyning, sådan som Socialdemokraterne efterfølgende krævede.

De store vindmølleparker skal bygges frem mod 2030 og vil kunne producere mere strøm, end alle danske husstande bruger.

Som en konsekvens af det, vil antallet af vindmøller på landjorden ifølge finansminister Kristian Jensen (V) blive skåret ned fra 4.300 til 1.850 i 2030.

glæde hos l&f

Det glæder Landbrug & Fødevarer, for det skaber tryghed både for virksomhederne og de danske energiforbrugere. 

"Energiaftalen er et tiltrængt brud med den måde, vi har ført energipolitik på hidtil. Det er en stor og fornuftig aftale, som har en fin balance mellem grøn omstilling og omkostninger. Aftalen vil på den ene side sikre gode rammebetingelser for erhvervslivet og på den anden side skabe rammerne for den fremtidige udvikling af vedvarende energi, herunder bioenergi", siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, i en meddelelse.
 
Fødevareklyngen er en sektor med et stort energiforbrug, og netop derfor er det også et emne, der optager Landbrug & Fødevarer.

Biogas er en bæredygtig energiform

Biogas er et af de grønne områder, hvor fødevareerhvervet kan levere.
 
"Det er særdeles positivt, at et samlet folketing anerkender værdien af biogas. Det er helt afgørende for vores omstilling til et energisystem, hvor el ikke er hele løsningen. Samtidig er biogas en del af løsningen, når vi taler klimaforpligtelser, beskyttelse af vandmiljøet og opretholdelse af en bæredygtig, dansk fødevareproduktion", siger Karen Hækkerup.
 
Landbrug & Fødevarer har tidligere på året været ude med et udspil om cirkulær bioøkonomi, hvor biogas netop er et af fokusområderne.
 
Derfor ser organisationen også positivt på, at muligheden for at fremme anvendelse af overskudsvarme fremmes i aftalen.

Skidt med afgift

L&F finder det positivt, at finansieringen principielt flyttes over på finansloven, men mener, det er stærkt problematisk, at regningen for den grønne omstilling kommer til at belaste energiforbrugerne med en øget energiafgift i en overgangsperiode.
 
"Det er helt afgørende, at vores virksomheder i fødevareklyngen ikke bliver hæmmet af denne afgift, så deres internationale konkurrenceevne skades", forklarer Karen Hækkerup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle