Ny dansk svineprognose i markant opjustering

Danske Svineproducenter ser langt højere smågrisepriser i de kommende kvartal.

Smågriseproducenter glæder sig for tiden over de høje noteringer, men de får en grund til at smile endnu mere i de kommende kvartaler, hvis den nyeste prognose fra Danske Svineproducenter holder.

Producentforeningens markedsanalytiker, Markus Fiebelkorn, der står bag prognosen, leverer en gedigen opjustering siden den seneste prognose, der blev udarbejdet i marts måned.

For hvor marts-prognosen forudså en SPF-puljenotering (halv PRRS-positiv og halv PRRS-negativ, red.) på 420, 390 og 370 kr. i 2., 3. og 4. kvartal, så er prognosen fra starten af juni påvirket af den massive optur for svinepriser, der har været i Europa, på grund af et begrænset europæisk udbud og stor efterspørgsel fra Asien som følge af udbruddene af afrikansk svinepest.

Nu er 2. kvartal snart ovre, og kvartalet ventes at lande på en gennemsnitlig notering på 490 kr.

I 3. og 4. kvartal er der lagt en god hundredkroneseddel på noteringerne til nu 500 kr. i gennemsnit, i 3. kvartal, og 470 kr. i 4. kvartal.

Også udsigt til gode priser i 2020

I første halvår af 2020 er der også udsigt til priser på smågrise, der vil give solide overskud hos en gennemsnitlig smågriseproducent.

Fiebelkorns prognose lyder på en puljenotering på 505 og 530 kr. i 1. og 2. kvartal 2020.

Han understreger dog, at der er meget gætteri i prognosen - særligt for 2020. Det hænger sammen med usikkerhed for, hvordan Kina og andre asiatiske lande vil agere ovenpå de store nedgange i deres svinebestande som følge af afrikansk svinepest.

Markus Fiebelkorn pegede på flere faktorer, der løfter prognosen:

"Prisprognosen for smågrisenoteringerne opjusteres kraftigt i forhold til den seneste prognose fra marts måned. Som forventet havde den stigende kinesiske efterspørgsel på verdensplan stor indflydelse på grisepriserne på det europæiske marked", siger Markus Fiebelkorn.

"Det, der virkelig var overraskende, var imidlertid med hvilken hastighed den afrikanske svinepest har udbredt sig i Asien, og dermed har trukket priserne op. Den danske slagtesvinenotering er for eksempel steget med 1,5 kr. (fra 9,10 kr. til 10,60 kr.) inden for tre uger. Den tyske Nord-West-smågrisenotering er steget med 10 euro (75 kr.) inden for to uger. Grisepriserne er således landet på et markant højere prisniveau, og der er intet, der tyder på, at det vil ændre sig i den nærmeste fremtid. Tværtimod", afslutter han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle