Ny deltidsuddannelse mangler studerende

Uddannelserne som produktionsleder og agrarøkonom kan som noget nyt tages som deltidsstudie. Det efterkommer et stort behov, mener forstander, der samtidig ærgrer sig over, at der i første omgang ikke er nok studerende til agrarøkonom-uddannelsen på deltid.

Hidtil har landbrugets lederuddannelser som produktionsleder og agrarøkonom krævet længere fuldtidsuddannelser. Det er der med et nyt initiativ og samarbejde mellem ti skoler lavet om på, idet uddannelserne fra 1. februar tilbydes på deltid, så det er muligt at fortsætte med at arbejde, mens man dygtiggør sig som leder.

Uddannelse udskydes

11-12 stykker har meldt sig klar til produktionslederuddannelsen med opstart om få dage, mens agrarøkonom-uddannelsen grundet for få tilmeldte er nødt til at blive skubbet.

"På agrarøonom-uddannelsen er vi kun kommet op på fem tilmeldte. Det er for lidt til at skabe et godt uddannelsesmiljø, hvis f.eks. to melder fra undervejs. Derfor fortsætter vi arbejdet med at fortælle om uddannelserne, laver mere PR og går i dialog med Landbrug & Fødevarer og rækker ud til landboforeningerne, for det er landmændene, vi skal have fat i og få dem til at få øjnene op for mulighederne med uddannelserne på deltid", siger Lars Møgelbjerg Andersen, forstander på Asmildkloster Landbrugsskole og formand for initiativet med deltidsstudier.

Hans forventning er, at agrarøkonom-uddannelsen får samlet nok deltagere, så uddannelsen kan søsættes efter sommerferien. For uddannelserne på deltid dækker ifølge ham et vigtigt behov for de, som har brug for at få en ledelsesuddannelse bygget på.

"Ved at tage en deltidsuddannelse kan de studerende bevare deres indtægt og arbejde. Som det er i dag, kan det være en barriere for mange, at de efter nogle år med erfaring i landbruget har svært ved at tage springet til en fuldtidsuddannelse på SU. Det løser de nye uddannelser", forklarer han.

God tilslutning tidligere

Produktionsleder- og agrarøkonom-uddannelser er en del af et fem-årigt forsøg under Undervisningsministeriet, hvor uddannelsen er gratis for studerende. Forud for opstarten har Agroskolen og Asmildkloster Landbrugsskole i 2020-2021 som et lille forsøg haft tyve studerende gennem på deltid som produktionsleder.

"Det opnåede vi god tilslutning til, og det håber vi også at få nu, når vi har bredt det ud til ti skoler i hele landet. Men det er et langt sejt træk at løbe nye uddannelser i gang", erkender Lars Møgelbjerg Andersen.

"De studerende skal være 25 år og have erfaring. Studiet vil kræve noget selvdisciplin og vil også strække sig ud over fritiden", siger han og fortsætter:

"Uddannelsen har bl.a. fokus på, at de studerende tager udgangspunkt i det sted, de arbejder, hvad enten de har om ledelse, produktion eller økonomi. Vi håber at få en tæt binding til ejeren, så den studerende få fri til uddannelse og i sidste ende måske får et nyt ansvarsområde".

Ved første undervisningsdag foregår det i to dage på Bygholm Landbrugsskole, men det er ikke en uddannelse med fast base.

"Vi kommer til at bevæge os fysisk rundt. Er der tema om andelsvirksomhederne eller rådgivningssamarbejde, kan uddannelsen foregå der. Vi tager hensyn til deltagernes geografi, men er alle deltagerne jyder, giver det selvfølgelig ikke mening at afholde undervisningen på Sjælland", siger han.

Faktaboks

Ledelsesuddannelse på deltid

  • Deltidsuddannelserne som produktionsleder og agrarøkonom er gratis.
  • De første hold med studerende starter 1. februar. 
  • Uddannelserne varer henholdsvis et år og to år.
  • Uddannelsen er typisk to-tre fremmødedag pr. måned og en-to online sessioner kombineret med arbejde og opgaveløsning på bedriften, samarbejde med andre studerende, selvstudie og løbende kommunikation efter behov med underviserne.
  • »Vi håbe også på et tæt samarbejde på bedrifterne med øvrige ledere og ejer for at sikre maksimalt læringsudbytte for deltagerne«, siger Lars Møgelbjerg Andersen.
  • Læs mere om uddannelserne på landbrugetslederuddannelser.dk. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle