Ny fødevareklynge et skridt tættere på at sætte skibet i søen

Den nye klynge Food & Bio Cluster Denmark forventes at blive etableret 1. juni, og det begejstrer Hedeselskabet, der netop efterlyser større fokus på grøn innovation.

Den nye samlede fødevareklynge forventes at blive etableret den 1. juni 2020.

Det sker efter lang tids forberedelse af klyngen, dens formål og virke. Ligeledes er det blevet besluttet, at klyngen får til huse i både Aarhus, Viborg, Aalborg, Holstebro, Syddanmark og København.

Det skriver klyngen i en samlet pressemeddelelse.

Food & Bio Cluster Denmark er navnet på den nye fødevare- og innovationsklynge, som de fire organisationer Agro Business Park, Danish Food Cluster, Nordjysk FødevareErhverv og Videncenter For Fødevareudvikling står bag.

Organisationen etableres som tidligere omtalt gennem en fusion af fire hidtidige klyngeorganisationer, hvilket skal give rådgivningen af virksomhederne en ny styrket position. 

Godt med fokus på bioøkonomi

Klyngen skal blandt andet styrke den vidensbaserede innovation og vidensamarbejdet i fødevaresektoren herhjemme - og internationalt. Det ser man blandt andet frem til hos Hedeselskabet, som udvikler og leverer løsninger primært til naturpleje, miljøforbedring og klimatilpasning.

"Jeg ser store muligheder for et øget fokus på bioøkonomien i Danmark - fx i forhold til, hvordan vi dyrker og benytter træ. Som et af verdens mest miljøvenlige råstoffer og den største kilde til energi i Danmark kan der med fordel arbejdes på at benytte denne naturressource bedre og smartere til gavn for klima, miljø og samfund", siger Torben Friis Lange, administrerende direktør for Hedeselskabet – og nyligt udpeget medlem af bestyrelsen for Agro Business Park A/S. 

"Udover skovbrug vil brugen af marine virkemidler og produkter også i fremtiden have en væsentlig rolle i bioøkonomien. Hedeselskabets marine arbejde med blandt andet muslingeopdræt viser med al tydelighed, hvilket positivt bidrag dette kan medføre for produktionen af bæredygtige proteiner og for miljøet. Mulighederne er mange, og derfor er det vigtigt, at sektoren får en platform til videreudvikling af bioøkonomien generelt, og her vil den nye klynge spille en afgørende rolle", fortsætter Torben Friis Lange. 

Food & Bio Cluster Denmark vil dække alt lige fra forsynings- og værdikæden fra primærproduktion over forædling og distribution af fødevarer til værdiskabelse via biologiske rest- og sidestrømme samt miljø- og klimavenlige alternativer inden for blandt andet biogas, materialer, kemikalier og foder.

Faktaboks

Interimbestyrelsen for Food & Bio Cluster Denmark
  • Anders M. Klöcker, erhvervspolitisk områdedirektør, Landbrug & Fødevarer
  • Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer
  • Esben Laulund, formand, Danish Food Cluster
  • Ditte F. Nielsen, formand, Nordjysk FødevareErhverv
  • Bent Claudi Lassen, formand, Videncenter For Fødevareudvikling
  • Kurt Nielsen, prodekan, Aarhus Universitet
  • Erik Bisgaard, prodekan, Københavns Universitet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle