Ny farm med tre km minkhaller:Billigst at bygge i krisetid

Mange har villet være med til at bygge Danmarks formentlig største barmarksprojekt til mink.

I forvejen driver de to minkfarme med 9.500 og 10.000 tæver. Og for kort tid siden har de færdiggjort et stort fælles projekt med plads til yderligere 13.000 tæver, så de tilsammen har 32.500 tæver.

»Folk tror ikke, vi er rigtig kloge. Prisen på minkskind er jo i bund lige nu. Men jeg har altid kun udvidet i krisetider, og indtil nu er det gået godt,« siger 84-årige Ove Jensen.

I sin 65-årige karriere som minkavler har Ove Jensen oplevet adskillige perioder med lave priser. Men han har også været med alle de gange, hvor det har været rigtig sjovt, og pelspriserne tog på himmelflugt.

Sammen med sin datter Inger og svigersønnen Jan Albertsen samt Bo og Lone Kloster ejer han selskabet Sønder Vosborg Mink I/S. På en nedlagt kvæggård ved Ulfborg har de bygget en spritny farm med tre kilometer minkhaller fordelt på 20 lige lange haller med fire rækker bure i hver og med plads til 13.000 tæver.

»Det er altid billigere at bygge i krisetider. Der er flere ledige hænder, og mange virksomheder vil gerne være med i et stort byggeri som vores. Det har givet os byggepriser, vi ikke kunne have fået for bare tre eller fire år siden, hvor skindpriserne toppede,« siger Ove Jensen.

Bedre af fælles proces

Både planlægning og bygning af Sdr. Vosborg Mink har været en fælles proces.

»Vi har god kemi og svinger godt sammen alle fem. Vi kommer fra nogenlunde samme faglige baggrund med hver sin farm på cirka 10.000 tæver, og det har været en kæmpe fordel, at vi har været så mange med i processen. Farmen er blevet meget bedre af, at vi har haft hinanden til at sparre med,« siger Bo Kloster.

Alle haller er bygget som 4-rækkede. Det var den type, de syntes var mest tiltalende med et godt klima, god udluftning og langt mindre trangt at arbejde i end i traditionelle 2-rækkede haller.

Materialerne er valgt, så vedligeholdelsen bliver minimal. Det betyder gode materialer af høj kvalitet, for som Ove Jensen siger: »Kvalitet er dyrere, når man bygger, men efter ti år er det billigere at vedligeholde.«

Derfor er der bl.a. valgt galvaniserede stålspær, rustfri burrum og ruser samt solide og stabile gyllerender.

»Bortset fra en lysplade hist og pist, en wire til gylletrækket og en motor til gyllesneglene, tror jeg ikke, der er noget, der ikke holder i mindst 25 år,« siger Jan Albertsen.

I gennemsnit lander prisen pr. burrum på den nye farm på omkring 650 til 700 kr. Det er ikke er alle regninger, der er kommet, og beløbet er derfor ikke gjort præcist op endnu.

Farmen er fremtidssikret på flere måder. Der er allerede gjort klar til gylleseparation ved, at der for enden af hver gyllerende er etableret to afløb - et til den tynde del af gyllen og et til den fastere del af gyllen. Desuden er gyllesystemet dimensioneret til, at farmen kan udvides.

Farmen er bygget til, at tæverne får 5,5 hvalpe i gennemsnit. Men hvis hvalpetallet stiger, er der også gjort klar til det ved, at tre af de 20 haller er bygget med bure i to etager, så der er plads til ekstra hvalpe.

Alle farmens avlsdyr er købt udefra for ikke at risikere at overføre plasmacytose fra egne besætninger til den nye besætning. Tvis Pelsdyrfarm blev saneret i 2015, og Kloster Mink havde en reagent sidste år.

Når minkenes tilvækst er på det højeste, skal der leveres 18 ton foder i døgnet. For at sprede risikoen for at få sygdomme ind via foderet, købes foderet på foderfabrikken i Lemvig. Det er i modsætning til både Tvis Pelsdyrfarm og Kloster Mink, der også har været ramt af nyremink, og hvor foderet kommer fra Holstebro.

Mængderabat

Med i alt 32.500 tæver på tre farme forventer de at få en række indkøbsmæssige fordele som følge af de store mængder, der er brug for af nærmest alting.

»Det er med til at sænke omkostningerne pr. skind, når vi får mængderabat på eksempelvis loppemidler, savsmuld, dyrlæge og meget mere. Og med et foderforbrug på i alt 48 ton i døgnet på de tre farme, kan det måske være en mulighed at købe foder i udlandet,« siger Jan Albertsen.

Faktaboks

Sønder Vosborg Mink

  • Bo og Lone Kloster, Ove Jensen, Inger og Jan Albertsen 
  • 20 haller med 4 rk. bure
  • 150 m lange haller
  • 6.000 kvm vej og plads
  • 23.000 kvm betongange
  • 900 m hegn
  • LeverandørerBegan Tråd, Columbus Aqua, Knop Alarmer, Roesgaard Byg, Vallø og Østermark 

Tvis Pelsdyrfarm

  • Ove Jensen
  • 10.000 tæver
  • Pelseri

Kloster Mink

  • Bo og Lone Kloster
  • 9.500 tæver
  • Pelseri

Se videoer af byggeriet

  • På youtube.com ligger der seks videoer af byggeriet af Sønder Vosborg Minkfarm. 
  • Videoerne er filmet med drone 
  • Søg på ’Sønder Vosborg’ på youtube.com

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle