Ny fond vil investere 250 mio. kroner i landbrugsteknologi

En ny dansk fond vil øremærke et trecifret millionbeløb til primært danske landbrugs- og fødevarestartups.

The European Bioeconomy Fund, er en dansk fond, der vil investere i alt 30 millioner euro, svarende til cirka 250 millioner danske kroner, i landbrugs- og fødevareteknologi, startups inden for bioøkonomi og potentielle vækstvirksomheder i Europa.

Fonden skal drives af Agro Business Park og JBI Equity.

"Vi står over for store klimaforandringer med en stadig større efterspørgsel på fødevarer og bæredygtige løsninger. I Agro Business Park møder vi hver dag nye iværksættere og teknologier, der arbejder inden for dette område og har fremtidens løsninger. Imidlertid mangler flere af disse virksomheder kapital til at udvikle og realisere disse løsninger. Derfor er det naturligt, at vi i Agro Business Park vil bruge vores netværk til at matche de gode ideer og investeringscases med investorer", fortæller direktør i Agro Business Park, Lars Visbech Sørensen i en pressemeddelelse. 

Leder efter investorer

Bag fonden står den danske klyngeorganisation Agro Business Park og JBI Equity, der er i gang med at tiltrække pensionsselskaber og andre investorer til fonden, som skal investere cirka 70 procent af fondens 250 millioner kroner til primært danske startups. Resten skal som navnet antyder have fokus på udenlandske og europæiske investeringer.

Formålet med fonden er at sikre, at innovative løsninger inden for fødevarer, landbrug og bioøkonomi får midler til at lykkes og dermed skabe bæredygtige løsninger for fremtiden - samt give investorer et godt afkast.

SEGES: Stærkt bidrag til klimaudfordringerne

Den nye fond peger ind i det tema, som både har fyldt politisk og samfundsmæssigt, med blandt andet en regeringsaftale om at reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Og Landbrug & Fødevarer offentliggjorde i marts, at danske fødevarer skal være klimaneutrale i 2050.

"En af de sværeste og mest påtrængende aktuelle udfordring er, hvordan vi bremser udviklingen i temperaturen, altså klimaudfordringen. Her kan landbrugssektoren blandt andet bidrage med grønne energi-løsninger, som kan erstatte fossile brændstoffer. Men alle erkender, at det er umuligt at komme i mål – hvad enten det er med de store, radikale løsninger eller løsninger i mindre skala, uden investeringer i udvikling af viden og teknologi. Derfor er det nye fondsudspil et virkeligt stærkt bidrag", siger Ejnar Schultz, direktør i Seges og medlem af direktionen i Landbrug & Fødevarer.

Ejnar Schultz nævner, at der blandt andet allerede findes et hav af bæredygtige løsninger i landbruget. For eksempel SkyClean teknologien, hvor halm kan indgå i produktionen af grønt flybrændstof. Han nævner også udviklingen inden for bioøkonomi, hvor den cirkulære tankegang for alvor er i spil med at udnytte ressourcer fra landbrug til alt fra fødevarer, foder og ingredienser til energi. 

Midlerne fra fonden fordeles i stort omfang med klyngeorganisationen Agro Business Parks viden og netværk om opstartsvirksomheder og forskning inden for fødevarer og bioøkonomi.

JBI Equity vil bidrage med sit internationale industri- og investornetværk.

Faktaboks

The European Bioeconomy Fund

  • En fond, der skal investere I danske og udenlandske iværksættere. Fonden drives af Agro Business Park, der har kontakt til iværksætterne og JBI Equity, der har kontakt til finansieringsverdenen.
  • Fonden forventes af bliver på 30 millioner euro, som investeres i agtech, foodtech og bioøkonomi virksomheder. 70 procent af midlerne investeres i danske startups.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle