Ny forperson i Økologisk Landsforening efter storvask på generalforsamling: - Vi skal tættere på medlemmerne

Michael Kjerkegaard, økologisk kødkvægproducent, fra Vejle er ny forperson i Økologisk Landsforening. Han vil samle medlemmerne efter ballade om omstridt rapport.

Økologisk Landsforening har i dag valgt ny formand på generalforsamlingen på Hotel Comwell Køge Strand. 

Det blev som forventet Michael Kjerkegaard, kødkvægproducent og naturplejer fra Vejle, som var den eneste kandidat.

Michael Kjerkegaard afløser konstitueret forperson Steen Dissing, som overtog posten fra Louise Køster ved årsskiftet.

Michael Kjerkegaard gav på generalforsamlingen udtryk for sin ambition om at samle foreningen efter nogle tumultariske måneder, hvor rapporten Fra foder til Føde II  har kostet både landmandsmedlemmer og fire store virksomhedsmedlemmer: Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro.

- Vi skal tættere på vores medlemmer, så vi hele tiden er i balance med deres synspunkter, sagde Michael Kjerkegaard.

Misforstået debatoplæg

På generalforsamlingen mente  konstitueret formand Sten Dissing, at en del af balladen om rapporten skyldes misforståelser.

For nok har rapporten beregninger, der viser, at der skal være færre husdyr i landbruget, hvis det skal holde sig inden for ’de planetære grænser’.  Men den viser også, at der er plads til alle de økologiske husdyr der er i dag - og flere til, sagde han.

- Vi tænker jo, at økologien skal være normen i fremtiden, sagde Sten Dissing. 

- Formålet med rapporten var ikke at sige, at vi har fundet den endelige løsning men at skabe en debat og vise, hvor vi står ved at lægge landbruget om til økologi. Men vi skulle have involveret baglandet – det var en fejl, vi ikke gjorde det det, og det har vi taget ved lære af.

Kostede formanden

- Var vi dumdristige og overmodige? Nok lidt af det hele. Vi ved, at den proces er årsagen til, at vi har formandsvalg i dag, opsummerede Sten Dissing.

Han forsikrede samtidig i beretningen, at den nye forperson, Michael Kjerkegaard, er klar til at tage rapporten op til fornyet diskussion i alle fagudvalg, så alle kan komme med deres indstilling til den.

Michael Kjerkegaard selv fastslog, at rapporten har kostet både medlemmer og økonomi.Han mindede samtidig om, at det giver opbakning og respekt fra omverdenen, ’når man slår på tromme en gang imellem’.

Debat gav opbakning

Under debatten efter beretningen, gav flere da også udtryk for opbakning til Fra foder til føde.

- Jeg var lige ved at melde mig ud af Økologisk Landsforening efter et repræsentantskabsmøde, men så meldte Arla og Danish Crown og de andre sig ud og så tænkte jeg: Så bliver jeg. Vi skal have kant, lød det fra Helge Bülow.

Også Jesper Saxgren var begejstret og mente, at Fra Foder til Føde er en fantastisk rapport, som Økologisk Landsforening har gjort det helt rigtige ved at være med i.

- Det er utrolig dejligt, at vores forening er med i den, det har givet mig lyst til og glæde ved at fortsætte som økologisk landmand.

Ikke skabe splittelse

Niels Mejnertsen var omvendt ’grundlæggende uenig’ i et ’oplæg om at nedlægge størstedelen af dansk landbrug’. 

- Vi skal ikke splitte foreningen ad og gå så hårdt imod de andre. Vi er alle bønder, og fortsætter vi på den her måde, lukker vi os selv, mente han.

- Hos Mejnerts er vi tre generationer: Vi er medlemmer både her i Økologisk Landsforening og i Bæredygtigt Landbrug. I stedet for at bekæmpe hinanden, skal vi stå sammen, sagde Niels Mejnertsen.

Ole Andresen fra Vestjylland ærgrede sig især over den mangelfulde demokratiske proces omkring rapporten og den modstand det har givet.

- Den modstand, vi har fået ud af det her, kommer det til at tage lang tid at komme om ved. Det har kostet medlemmer og det er ærgerligt for vores gennemslagskraft, sagde han.

Står friere nu

Den nye formand, Michael Kjerkegaard, mente, at trods tabet af de store virksomhedsmedlemmer, som har kostet foreningen i omegnen af en halv million kroner, er der også muligheder i situationen efter 'de fire store's exit:

- Når der nu er nogle store medlemmer, der har forladt os, så står vi også mere frit til at gøre nogle ting, der er gode for os selv.
 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle