Ny gyllevogn blev luftet hos stort landbrug

Arne Gejl var forbi Risgaard for at tage fotos og video af deres nye Samson-gyllevogn. Se video nederst.

Arne Gejl arbejder egentlig hos Stroco-Agro, der importerer Horsch. Men han kan ikke holde sig fra landbruget.

Derfor kommer han ofte og hjælper hos Risgaard i Skals nord for Viborg, hvor han arbejdede i 19 år, indtil for 10 år siden.

Risgård er en entreprenørforretning, vognmandsforrretning, maskinstation og en svineproduktion med 2100 søer.

Hos Risgaard sår og høster han eksempelvis, men forleden - den 2. februar - var han med ude og tage billeder og video, da den nye Samson skulle luftes.

"Lidenskaben for planteavl og teknik er ikke til at tøjle," smiler Arne Gejl.

"Og så bliver der praktiseret pløjefri drift på bedriften, og det er med Horsch-grej, og så kom jeg ind over det," fortæller Arne Gejl over telefonen.

"Så har jeg noget at have det i; at det ikke bare er noget, jeg siger," fortæller Arne Gejl om den erfaring, han får til sit arbejde som marketing- og salgsmedarbejder hos Stroco-Agro.

På fotos udbringes gylle til hvede på Risgaard i Skals, 10 tons per hektar. Sættet er helt nyt. Pilot er Martin Tofting.

"Jomfruturen foregik i noget af vores eget hvede på noget meget let jord. Vejret var perfekt på udbringningsdagen med let fugt, og en eventuel fordampning var nærmest ikke eksisterende. Gyllen trak da også i jorden straks. Det var ethundrede procent forsvarligt at udbringe gyllen," skriver Arne Gejl.

"Der investeres faktisk store summer i miljørigtige løsninger til udbringning af husdyrgødning her i landet. Og ja. Det er naturligvis også godt for pengepungen at udnytte husdyrgødningen optimalt, så markens afgrøder opnår næste et hundrede procents udnyttelse af næringsstofferne, og vi kan spare på indkøb af kunstgødning. Der er vi i Danmark mileskridt foran mange andre lande i Europa – vores viden er enorm i Danmark (også) på det punkt."

Gyllevognen er en af de nye Samson PG II 27 HWD-vogne med hydraulisk hjultræk.

"Den hjælper hele tiden traktoren, fordi der er skub på hjulet hele tiden. Det giver et mindre dæktryk," fremhæver Arne Gejl.

Slæbeslangebommen er på 30 meters arbejdsbredde. En ny Samson 8.6 m CMX sortjordsnedfælder er også indkøbt til effektiv gyllenedfældning med samme vogn.

Dækmonteringen på den nye John Deere 8345 R traktor er Trelleborg TM 1000 dæk, IF 710/75 R42. Disse dæk kan tåle at flade ud ved lavt dæktryk, beretter Arne Gejl.

Fotos er indsendt som led i Landbrugsavisen.dk's konkurrence med gyllefotos. Du kan senest onsdag d. 8. februar indsende fotos.

Se også Arne Gejls video nedenfor.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle