Ny handelsaftale med Vietnam kan gavne eksport

Søndag rejser EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, til Vietnam for at underskrive handelsaftale for EU. Det kan gavne dansk eksport af bl.a. svinekød.

EU-landene har tirsdag godkendt en stor handelsaftale med Vietnam. 

Aftalen følger i kølvandet på en række større handelsaftaler, som EU har forhandlet og indgået de seneste år. 

Handelsaftalen med Vietnam fjerner stort set alle toldbarrierer på varer, oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse om vedtagelsen på mødet mellem EU's energiministre i Luxembourg.

Hos Landbrug & Fødevarer glæder handelspolitisk chef Kenneth Lindharth Madsen sig over handelsaftalen med Vietnam.

"Det er meget positivt, at det er lykkedes at nå endeligt i mål. Aftalen giver gode muligheder inden for alle dele af erhvervet - bla også i lyset af spredningen af afrikansk svinepest i Kina. 75 procent af alt kødforbrug i Vietnam er svinekød, og landet er langt fra selvforsynende", siger Kenneth Lindharth Madsen i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk, der fortsætter:

"Derudover importeres cirka 75 procent af alle mejeriprodukter, både mælk og smørbare produkter til en voksende middelklasse, men også som ingrediens i andre produkter".

Den forventes underskrevet i Hanoi søndag, hvor EU er repræsenteret af handelskommissær Cecilia Malmström og Rumæniens erhvervsminister, Ștefan-Radu Oprea. Rumænien har i øjeblikket formandskabet i EU. 

Når den er underskrevet, skal den godkendes af EU-Parlamentet ved en afstemning. Derpå kan den træde i kraft. 

Vietnam er et land i en rivende udvikling, hvilket betyder at de med større købekraft i stigende grad også efterspørger varer og udstyr som kan bruges til at producere egne varer af høj kvalitet inkluderende høje veterinære standarder.

Eksporten af ingredienser og enzymer er eksempler på varer, som Vietnam gerne køber i Danmark. Potentialet er stort i det nærmest seglformede land med næsten 100 mio. indbyggere.

De seneste år har EU indgået handelsaftaler med Japan og Singapore.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle