Ny indsats skal få landmænd til at passe bedre på kroppen

Arbejdstilsynet har startet en ny kampagne og tilsynsindsats målrettet landmænd. Kampagnen skal gøre landmænd opmærksom på de mange tunge løft og de mén, det kan give.

Løft af tunge sække og spande eller flytning af smågrise og kalve. Mange af landmandens arbejdsopgaver slider på muskler og led, og i landbruget er overbelastning af kroppen den hyppigste årsag til nedslidning.

Det har fået Arbejdstilsynet til at sætte gang i en ny kampagne og tilsynsindsat med fokus på ergonomi og arbejdsulykker i landbruget. 

Overbelastning og de tunge løft er en hyppig årsag til ulykker og skader, og kampangens klare fokus er derfor, at landmanden 'ikke skal lægge ryg til tunge løft'.

"Landmænd har ofte en travl hverdag, og derfor kan det være tillokkende at lade være med at hente sækkevognen og i stedet lige selv tage fat. Men prisen er høj, og når først kroppen er slidt, kan det være svært at gøre skaden god igen. Derfor går vi nu ud og stiller skarpt på de tunge løft og dårlige arbejdsstillinger i landbruget", siger tilsynschef i Arbejdstilsynet, Ida Krarup, i en pressemeddelse.

Tilsyn tjekker arbejdsstillinger

Sammen med kampagnen startede også en tilsyndsindsats den 1. oktober. Her vil de tilsynsførende fra Arbejdstilsynet stille skarpt på de tunge løft og dårlige arbejdsstillinger.

"På vores tilsynsbesøg undersøger vi arbejdsopgaver, der belaster medarbejdernes muskler, sener og led. Vi ser blandt andet på tunge løft, arbejdsstillinger og arbejdsprocesser, hvor den samme del af kroppen belastes. Formålet med tilsynet er at skabe et mere sikkert og ergonomisk godt arbejdsmiljø i landbruget", siger Ida Krarup.

Den nye indsats i landbruget udspringer af den politiske aftale om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats og ordnede forhold på arbejdsmarkedet, der blev indgået i april 2019. 

Faktaboks

Gode råd

  • Løsningen er ifølge Arbejdstilsynet at bruge hjælpemidler og variere arbejdsopgaverne, så den samme bevægelse ikke skal gentages igen og igen. DE gode råd til landmændene lyder:
  1. Løft færre kilo ad gangen.
  2. Brug en truck eller minilæsser med pallegafler til at løfte tunge ting op i en god arbejdshøjde.
  3. Brug en sækkevogn eller et andet egnet hjælpemiddel, når du flytter tunge ting.
  4. Variér arbejdet ved at skifte mellem arbejdsopgaver, hvor forskellige dele af kroppen belastes. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle