Betalt indhold af Gjensidige

Ny landmand: "Det er mange penge – og det skal man godt nok vænne sig til!"

Efter adskillige nej'er overvejede Kristian Thomsen om han skulle lægge sin drøm på hylden. Men det lykkedes og nu er han selvstændig mælkeproducent.

Køerne ligger i sand og har en god ydelse. Der er udviklingsmuligheder og der er plads til at have ansatte. Kristian Thomsen har fået den gård, han gerne vil have. Den ligger i Møldrup, mellem Viborg og Hobro.

Den dag, man skriver under, og så er det rent faktisk dit, – den er surrealistisk

- siger han efter et forløb, hvor han fem gange fik nej til at købe et landbrug, han havde regnet på, brugt midler på at gennemgå og troet på. Efter endnu et nej tænker man: Er det overhovedet det, vi vil? Skal vi blive lønmodtagere i stedet? 

Men en ny gård dukkede op – med 350 køer - og denne gang blev det til virkelighed. Men det blev også en helt anden hverdag. "Vi skal omsætte for 12 – 15 millioner kroner om året. Det er mange penge – og det skal man godt nok vænne sig til!"

Han kan også lide at lede, at gå forrest og at påvirke folkene i den retning, han synes er den rigtige. I første omgang blev det dog ham, der måtte spørge folkene til råds. ”Jeg sagde til dem, at de kender denne her gård bedre end jeg gør. Det var det, vi tog udgangspunkt i den første dag.”

I dag tages beslutningerne i samarbejde med de ansatte: ”Hvis jeg kommer med én idé, så kommer de med ni ideer og så får vi den tiende og gode idé, som vi fører ud i livet,” siger Kristian Thomsen. Han har besluttet at tage et slæt græs dagen før der skal sås majs. ”Det er den slags beslutninger, jeg godt kan lide at kunne træffe,” forklarer han.

Vejen til selvstændighed er gode råd

Siden han overtog gården, er antallet af køer vokset til 400. Og væksten slutter ikke der. ”Vi lever af at lave mælk. Jeg tror på, at vi skal lave meget mælk. Derfor skal vi have en høj ydelse og mange køer. Det er det, der skal være med til at sikre os en god tid på gården,” understreger Kristian Thomsen.

Siden starten har han brugt konsulenter til sparring. Først en strategi-konsulent, som har lavet de første små, grove budgetter. ”Han har været den første, jeg drøftede det med. Siden har jeg brugt økonomikonsulent eller kvægkonsulent til at hjælpe med detail-budgetter. Jeg skal have en konsulent, der tør sige sin mening og give mig modspil. Ellers lærer jeg ikke noget.”

”Pengene til konsulenter er givet godt ud. For nu er det lykkedes. Nu sidder jeg her på min egen gård,” siger Kristian Thomsen.

Før Kristian købte denne gård, var han igennem adskillige forløb, hvor han sammen med konsulenter så på og regnede på andre gårde. Han var også langt i overvejelser omkring at bruge eksterne investorer. Da det til sidst blev alvor endte det dog med en helt gammeldags etablering, uden investorer eller andet godt.

Se videoen hvor Kristian Thomsen fortæller om hans rejse mod at etablere sig som selvstændig landmand – en vej fuld af overvejelser, op- og nedture.

 

Få start-up guiden "Kom godt i gang som landmand" 

I start-up guiden kan du læse om, hvordan du kommer godt i gang som ny landmand. Hvordan får du styr på din drøm og lægger en plan? hvordan kan du få bygningerne tjekket før du køber? og meget mere. 

Guiden giver dig et overskueligt overblik over de mange elementer, der skal overvejes som nyopstartet, og hjælper dig godt på vej. Hent guiden her.

Start-up guiden udgives af LandbrugsMedierne i samarbejde med Gjensidige og LMO.

Emneord

sponsoreret , Gjensidige , start-up , landmand , video

Forsiden lige nu