Ny ledelse og rekonstruktion klar efter julefadæse

Ny ledelse og kapitalindsprøjtning til Dansk And A/S, der vil satse på den økologiske bølge.

Andeslagteriet Dansk And A/S fik en vanskelig start i 2015, hvor selskabet med base på havnen i Struer måtte tilbagekalde en del juleænder på grund af dårlig lugt som følge af en fejl i produktionen.

Der skulle dog mere end et efterfølgende underskud i regnskabet på godt fem mio. kr. til for at lægge Dansk And ned. I den første halvdel af 2016 er der sket en rekonstruktion af selskabets ledelse og dertil tilført 23,6 mio. kr. fra dels Merkur Andelskasse, dels en række private investorer for at sætte skub i en ny vækststrategi.

Hverken stifteren og den hidtidige leder af Dansk And A/S, Martin Dåsbjerg, eller den nye ledelse er nemlig i tvivl om bæredygtigheden i planerne for ad den vej at gøre Dansk And til en markant nøglespiller på det europæiske marked for økologiske fødevarer.

Ny erfaren ledelse

»Økologi skal helt sikkert fylde mere for os i fremtiden, men dertil kommer nicher inden for flere typer af fjerkræ, som i dag køres ud af landet, og som de store slagterikoncerner ikke vil røre ved,« siger Martin Dåsbjerg, der selv producerer økologiske ænder og gæs ved Vinderup.

Martin Dåsbjerg er fortsat den største aktionær med 30 pct. af aktierne i selskabet. I den nye konstruktion vil han arbejde med udviklingsopgaver og kontakt til producenterne.

Den nye ledelse af selskabet består af adm. direktør Per V. Møller og salgsdirektør Christian M. Nielsen. De har begge lang erfaring fra fødevareindustrien og har senest udgjort ledelsen for Jensens Køkken. Ny bestyrelsesformand og investor er Kjeld Kronborg Danielsen, der er tidligere medejer af krydderivirksomheden SFK Food.

Alternativ til oksekød

»Jeg er glad for, at erfarne folk nu står i spidsen for selskabet,« siger Martin Dåsbjerg.

Ifølge adm. direktør Per V. Møller vil hele ænder fortsat være et hovedprodukt fra Dansk And, men gradvis skal forædlede produkter fylde mere i fremtiden, og i den forbindelse sker der nu en udvidelse af anlægget på slagteriet i Struer.

»Vores ambition er at opfylde forbrugernes behov for sunde produkter af den ypperste kvalitet, som samtidig er nemme at håndtere,« siger Per V. Møller.

»Vi vil præsentere and som et fuldgyldigt og let anvendeligt alternativ til oksekød. Hvor danskerne nu typisk spiser and to gange om året, vil vi stræbe efter, at de vælger and fire-fem gange årligt eller endnu tiere. Men vi ser også cateringvirksomheder og restauranter som vigtige aftagere i fremtiden.«

Flere øko-ænder på vej

Den vigtige historie bag produkterne fra Dansk And skal ifølge direktøren opfylde tre krav, nemlig økologisk produktion, godkendelse fra Dyrenes Beskyttelse samt en grøn profil.

Op mod 200.000 økologiske ænder samt et mindre antal gæs produceres årligt på Martin Dåsbjergs to bedrifter. Men fra september kommer endnu en større producent til som leverandør.

»Vi vil gerne have flere økologiske leverandører, og det skal ikke nødvendigvis være fra store bedrifter. En fordel ved ænder er, at der typisk ikke kræves de store investeringer for at starte en mindre produktion,« siger adm. direktør Per V. Møller.

Faktaboks

Danske ænder på dansk slagteri

Dansk And A/S etablerede i 2015 er fjerkræslagteri i det tidligere svineslagteri på havnen i Struer med henblik på at slagte danske ænder i Danmark. Initiativtager og ejer var andeproducent Martin Dåsbjerg, Vinderup. 

Produktionen og salget af ænder blev startet, men op mod jul måtte Dansk And trække et stort antal ænder tilbage på grund af dårlig lugt. Siden er kritiske punkter gennemgået i samarbejde med bl.a. Fødevarestyrelsen, og der er indført et nyt kvalitetsstyringssystem.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle